BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fransa seçimleri: Le Pen'i kim destekleyecek?

Ulusal Cephe'den cumhurbaşkanı adayı olmayı hedefleyen Marine Le Pen gereken 500 seçlmiş siyasetçi desteğini bulabilecek mi? BBC'den Henri Astier araştırdı.

Abone ol

Jean-Marc de Lacoste Larymondie sürekli direksiyonda.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin Fransa'nın batısındaki Charente-Maritime teşkilatının başkanı olarak haftalardır durmaksızın bölgenin dört bir yanını dolaşıyor belediye başkanlarından gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Marine Le Pen'e destek vermelerini istiyor.

Parti göçmen karşıtı politikaları nedeniyle geniş bir çevre tarafından ırkçı görülüyor. Ana akım siyasi partilerin tümü Ulusal Cephe'ye asla yaklaşılmaması gereken zehirli madde muamelesi yapıyor.

Marine Le Pen'in cumhurbaşkanlığına aday olabilmesi için 16 mart tarihine kadar 500 imza, hem de "halk oyuyla seçilmiş" 500 kişinin imzası ile başvuruda bulunması gerekiyor. Le Pen dün yaklaşık 30 imza eksiği olduğunu söylemişti.

Bütün gün yol teptikten sonra güzel liman kenti La Rochelle'de bir kahvede otururken "Devasa bir iş bu" diyor de Lacoste yorgun bir sesle ve sürdürüyor.

"Son beş hafta içinde 5 bin kilometre yol teptim. Destek konusunda önümüze gelene güvenemeyiz. Postane grevi olabilir. O nedenle bizzat gidip elimle topluyorum imzaları, günde 200 kilometre yol gitme pahasına da olsa."

Bu çalışmayı sürdüren sadece de Lacoste değil. Fransa'nın dört bir yanında Ulusal Cephe militanları seçilmiş yetkililerden imza toplamaya çalışıyor.

Marine Le Pen ise yeterli imza desteği konusunda giderek daha endişeli görünüyor.

Çarşamba günü yazdığı bir Tweet mesajında Le Pen "Üç saatimi telefonla belediye başkanlarıyla görüşerek geçirdim. Kaygılıyım. Destek arıyorum ama bulmakta zorlanıyorum" diyordu.

Marine Le Pen geçen hafta "Oyların yüzde 15-20 sini alan bir adayın cumhurbaşkanlığı adaylığı engeleniyorsa Fransa'ya hala demokrasi denilebilir mi?" diye sormuştu.

Ana akım partilerden seçilmiş siyasetçilere, yerel yöneticilere , Le Pen'i desteklememesi konusunda kesin talimat var. Le Pen'in destek bulma sıkıntısı buradan kaynaklanıyor.

Ulusal Cephe'nin parlamentonun iki meclisinde de temsilcisi yok. Le Pen'i destekleyeceği kesin belli olan milletvekili sayısı 3, bir de partinin toplam 120 belediye başkanı ve belediye meclisi azası var. Ama bu yeterli olmaktan çok uzak.

Sayıyı tutturmak için Ulusal Cephe Fransa'nın çoğu küçük kırsal bölgelerde ve yine çoğu bağımsız 37 bin belediye başkanı içinden kendisine ek destek bulması lazım.

Kentsel bölgelerde bu daha zor çünkü buralarda belediye başkanları partilerine çok daha büyük sadakat gösteriyor.

Şeffaflık faktörü

Charente -Maritime bölgesinde destek bulmak kolay iş değil. Ulusal Cephe, geleneksel olarak kentsel bölgelerde merkez sol, kırsal bölgelerde de merkez sağın egemen olduğu bu bölgede hiç bir zaman pek güçlü olmamıştı.

De Lacoste, "Şu ana kadar bölgedeki 480 belediye başkanı arasından aldığım destek bir elin parmaklarını geçmez" diyor.

Ulusal Cephe'yi zorlayan hangi adaylara kimin destek verdiğinin kamuoyuna açıklanması mecburiyeti.

Geçen ay Fransa Anayasa Mahkemesi Le Pen'in destek verenlerin adlarının gizli tutulması konusundaki eski uygulamaya dönülmesi talebini reddetti.

1970'lerde değiştirilinceye kadar yasalar destek verenlerin isimlerinin gizli tutulmasına izin veriyordu.

De Lacoste, "2007 seçimlerinde Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen'e destek verenler damgalandı. Evlerinin duvarlarına yazılar yazıldı, arabalarının lastikleri indirildi, seçmenlerden hakaretler işittiler. Onun için şimdi desteği göze alamıyorlar" diyor.

Bir çok yorumcu ise Le Pen'in kendisini mağdur göstererek sempati toplamaya çalıştığını söylüyor. Bu söylemin Le Pen'in "halkı sistemden dışlayan çürümüş oligarşi" eleştirisiyle uyumlu olduğuna dikkat çekiyorlar.

İhtimaller

Marine Le Pen'in sihirli 500 rakamına şu anda ne kadar yaklaştığını tahmin etmek mümkün değil. Bazı gözlemciler, Jean-Marie Le Pen'in de 2002 ve 2007 seçimleri öncesinde benzer kaygılar dile getirip sonra yeterli desteği toplamayı başardığını hatırlatıyorlar.

Marine Le Pen'in kasten destek bulamamış gibi yaptığı görüşü Ulusal Cephe yöneticisi de Lacoste'u kızdırıyor.

"Yeterince imzamız olsa ben niye böyle dört dolanayım?" diye soruyor.

De Lacoste baba Le Pen'in 2007 seçimlerinde sadece 507 imzada kaldığını da hatırlatıyor ve "48 saat öncesinde hala yeterli sayısı yoktu. Bizim durumumuz da aynı. Hiç bir şey garanti değil. Her gece soğuk terler döküyoruz" diyor.

Bir çok yorumcuya göre Fransa'nın cumhurbaşkanı adaylığı için yetkili imzalardan destek uygulaması önemli bir işlev görüyor.

Siyasi yorumcu Brice Couturier "Bu meşru bir filitre" diyor. Couturier seçmenin liderlerini seçmesi konusundaki demokratik ihtiyacın liberal prensiplerle sınırlanması gerektiği görüşünde. Böylece popüler demagogların demokrasiyi içten çökertmesinin önüne geçilebileceğini söylüyor.