BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Çin'le siber savaş uyarısı

Çin'in siber savaş becerilerinin, gerçek bir savaş çıkması durumunda ABD ordusu için tehlike yaratabileceği bildirildi.

Abone ol

Amerikan Kongresi için hazırlanan bir raporda Çin'in siber savaş becerilerinin, gerçek bir savaş çıkması durumunda ABD ordusu için tehlike yaratabileceği bildirildi.

Kongre bünyesindeki ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu'nca yayımlanan raporda Çin askeri güçlerinin giderek daha fazla "enformasyon çatışmaları" üzerinde odaklandığı kaydedildi.

Çin'in siber gereçler geliştirdiğine ve büyük telekomünikasyon şirketleriyle ilişkileri olduğuna dikkat çekilen 136 sayfalık raporda, bazıları yabancı ortaklara sahip Çin özel şirketlerinin, Halk Kurtuluş Ordusu'na, gelişkin teknoloji ve araştırma olanakları sağladıkları belirtildi.

Savunma ihalelerini üstlenen Northrop Grumman grubunca hazırlanan raporda, "Halk Kurtuluş Ordusu, savaşta başarılı olmanın, düşmanın enformasyon sistemleri üzerinde kontrol kurulabilmesine dayandığını biliyor." deniyor.

Bir senaryo olarak ABD'nin Tayvan'ı savunmasını ele alan rapor, Çin'in, Amerikan sistemlerine, elektronik karşı önlem silahlarıyla ve şebekeye düzenleyebileceği saldırılarla darbe vurabileceğini belirtiyor.

Raporda ayrıca, herhangi bir siber saldırının arkasında kimin olduğunu belirlemede yaşanacak güçlüklerin, ABD'nin yanıt vermesini geciktirebileceği kaydedildi.

Northrop Grumman grubu, 2009 yılında hazırladığı bir önceki raporunda da, Çin'in büyük olasılıkla, ABD'ye karşı, bilgisayar şebekelerinde uzun erimli ve gelişmiş bir tecavüz kampanyası yürüttüğü uyarısında bulunmuştu.