BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.423,32
HABER /  DÜNYA

Fransa seçim sonuçları bomba! Fransa tarihinde bir ilk

FRANSA Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ortaya çıktı. İkinci tura kalan isimler Emmanuel Macron ve Le Pen oldu. Fransa tarihinde bir ilk de yaşandı ve merkez sağ ve sol liderleri ikinci tura kalamadı. İşte Fransa sonuçları.

Abone ol

FRANSA'da cumhurbaşkanı seçiminde ilk tur oylama tamamlandı. Fransa seçim sonuçlarına göre ikinci tura kalan isimler Emmanuel Macron ve Le Pen oldu. AB karşıtı bir adayın kazanması halinde topluluğun var oluşu da tehlikeye girebilir.

Fransa'da Pazar günü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu, kendisini merkezde konumlandıran 'En Marche' (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron birinci, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ikinci tamamladı.

Emmanuel Macron'un eşi olay! Karısını gören annesi sanıyor

Katılım oranının yüzde 80 civarında olduğu seçimlerde Macron, sandık çıkış anketlerine göre oyların yüzde 23,90'ınını, Le Pen ise yüzde 21,70'ini aldı. İki aday, 7 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için karşı karşıya gelecek.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonrası yapılan kamuoyu araştırmaları Emmanuel Macron'un favori olduğuna işaret ediyor.

Toplam 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı yarışında Fransa seçim tarihinde ilk defa merkez sağ ve merkez sol adayları ikinci tura kalamadı. Eski yatırım bankacısı olan ve Avrupa Birliği'ni destekleyen Macron, daha önce hiç seçimlerde aday olmamıştı. İkinci turdan birinci çıkması halinde, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olacak.

LE PEN'İ SOLLAYIP GEÇTİ
Fransa seçim sonuçlarına göre Emmanuel Macron yüzde 23.72 ile önde. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in oranı 21.90.

'En Marche' hareketinin lideri Macron, konuşmasında tüm adaylara teşekkür edip "Üzerime düşen sorumluluğun farkındayım" dedi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Başlattığımız siyasi hareketle bir yıl içinde Fransa'da siyasetin çehresini değiştirdik. Bana oy veren milyonlara teşekkür ediyorum. Fransa'nın birlik olma vakti geldi. Tüm Fransa vatandaşlarına sesleniyorum. Beklentilerinizi biliyorum. Yurtseverler dahil herkesin cumhurbaşkanı olmak istiyorum."

LE PEN NELER SÖYLEDİ?
Le Pen, ilk sonuçların açıklanmasının ardından seçmenleriyle bir araya geldiği kampanya merkezinde kameraların karşısına geçerek sonuçları değerlendirdi. Seçmenlerine teşekkür eden Marine Le Pen, "Fransız halkını özgürleştirmenin ve halkın adayına oy vermenin vaktidir. Yıkım döneminin sonunda şimdi ulusal birliğe çağrı yapıyorum. Tüm yurtseverleri, kökeni ve yönelişi ne olursa olsun, Ulusal Cephe projesinin arkasında durmaya davet ediyorum." diye konuştu.

ANKETLER NE DİYOR KİM KAZANIR?

Seçim sonuçlarının gelmesiyle, Euro da ABD doları karşısında hızla yükselişe geçti. İlk turu kaybeden adaylardan merkez sağda Cumhuriyetçilerin adayı François Fillon, yenilginin tek sorumlusunun kendisi olduğunu söyledi. Oy oranı yüzde 20'de kalan Fillon, destekçilerine ikinci turda Emmanuel Macron'a oy vermeleri çağrısında bulundu.

Macron'a bir destek de Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon'dan geldi. Oyların yüzde 7'sini alıp elenen Hamon, "Seçim kampanyasındaki rakibimi Cumhuriyet'in düşmanından (Le Pen) ayırıyorum" diye konuştu. Oyların yüzde 19'unu alan sol sosyalist Jean-Luc Melenchon ise sonuçların ardından ikinci turda kimseye destek vermeyeceğini açıkladı.

Fransa şokta kimdir bu Emmanuel Macron ve Marine Le Pen