BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  DÜNYA

Fransa'daki seçimlerin galipleri belli oldu

Fransa'da cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimlerinde, ikinci tura kalan isimler belli oldu. Seçimlerde ilk turda sandıktan çıkan isimler Emmanuel Macron ve Le Pen oldu.

Abone ol

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminde ilk tur oylama tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre ikinci tura kalan isimler Emmanuel Macron ve Le Pen oldu. AB karşıtı bir adayın kazanması halinde topluluğun var oluşu da tehlikeye girebilir.

Toplam 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında Fransa'nın ana kara topraklarında 45,67 milyon seçmenden oylarını kullanmak isteyenler dün saat 08.00'de (TSİ 09.00) oy kullanma merkezlerine gitmeye başladı.

Fransa seçim sonuçları bomba! Fransa tarihinde bir ilk

Geniş güvenlik önlemleri altında 69 bin 245 seçim merkezinde gerçekleşen oy kullanma işleminde 50 bin polis ve jandarmanın yanı sıra 7 bin asker görev yapıyor. Fransa'nın denizaşırı topraklarında ise dün 1,3 milyon seçmen tercihini ortaya koymak için sandık başına gitmişti.

Paris'teki gösteriler Gare du Nord bölgesine sıçradı. Barışçıl olarak başladığı belirtilen gösterilerin daha sonra şiddete dönüştüğü ve bazı göstericilerin civardaki araçları ateşe verdiği belirtildi.

LE PEN GERİDE KALDI

Saat 02.09 itibariyle oyların yüzde 85'i sayıldı. Buna göre Emmanuel Macron yüzde 23.72 ile önde. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in oranı 21.90.

Le Pen, ilk sonuçların açıklanmasının ardından seçmenleriyle bir araya geldiği kampanya merkezinde kameraların karşısına geçerek sonuçları değerlendirdi.

LE PEN'DEN IRKÇI ÇAĞRI

Seçmenlerine teşekkür eden Marine Le Pen, "Fransız halkını Elysee'ye götürecek ilk aşama aşıldı. Bu bir kez ele geçen bir fırsattır. Vahşi küreselleşme medeniyetimizi tehdit ediyor." dedi.

Bu sonuçlarla Fransız halkının kültürü, bağımsızlığı ve refahının sorumluluğunu omuzlarına yüklediğini ve bunu gururla taşıyacağını belirten Le Pen, "Fransız halkını özgürleştirmenin ve halkın adayına oy vermenin vaktidir. Yıkım döneminin sonunda şimdi ulusal birliğe çağrı yapıyorum. Tüm yurtseverleri, kökeni ve yönelişi ne olursa olsun, Ulusal Cephe projesinin arkasında durmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Paris'te Le Pen protestosu!