BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fransa basını "Fransız" kaldı

Başkent Paris'te 10 gündür olaylar çıkıyor, insanlar ölüyor, binlerce araç yanıyor ama Fransa basını tüm bu olayları görmezden gelerek adeta "Fransız" kalıyor

Abone ol

Sabah Gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Fransız basının tavrını eleştirdi..

Olaylar ve Fransız basını

Fransa'da bir süredir bir isyan var. Giderek yayılan, Fransızları korkutan, ürküten ve "berbat politikacı" Sarkozy'yi koltuğundan edecek boyuta gelen bir "ayaktakımı isyanı." İsyan, Fransa'nın tutuculuğunun, çağı yakalayamamasının, insani değerleri göz ardı edişinin sonucu. Ve bu isyan giderek bütün Avrupa'yı tehdit eder hale geliyor.
Türkiye'de kiminle konuşsam, Fransa'daki olayları "keyifle" izlediğini söylüyor. Çünkü hem Fransa'nın Türkiye'ye karşı takındığı tavra, hem de Sarkozy'nin politik söylemine karşı bir rövanş gibi görüyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ise en büyük siyasi rakibinin bu zor günlerinde hiç sesini çıkarmıyor ve izliyor.
Benim asıl ilgimi çekense bu isyandan daha çok Fransız basınının bu büyük olaylara karşı takındığı tavır.
Fransız medyası, bütün bu olayları "görmezden geliyor."
Amerikan ve İngiliz basınının haklı olarak büyük yer verdiği "isyan" ve "şiddet" görüntüleri, Fransız medyasında yer bulmuyor.
Fransız televizyonlarında isyanın görüntüleri birinci haber bile olmuyor ve "geçiştiriliyor."
Fransa'nın en büyük ve en "saygın" iki gazetesi Le Monde ve Le Figaro, Avrupa'yı sarsan, Fransa'yı karıştıran olayları birinci sayfalarında "minik" birer haberle görüyor, iç sayfalarında da fazla detayına girmeden haberleştiriyorlar.
Oysa Türk basını çok daha küçük boyutlu olayları bile tam sayfa manşet yapıyor, hele hele televizyonlar bire bin katarak canlı yayınlarla aktarıyor, paniği körüklüyor.
Sizce hangisi doğru. Fransız basınının yaptığı mı, bizimkilerin yaptığı mı? Fikirlerinizi bekliyorum.

NOT: Başbakan'ın Fransa'daki olayları türbana bağlaması, büyük bir bilgisizlik örneği. Başbakan bunu kimden duyduysa onu kovsun...