BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Fotoğraftaki tehlikeyi görün

Fotoğrafa bakın ve tehlikeyi görün. İşte Tuz Gölü'nün tehlikeyi sinyal veren resmi.

Abone ol

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan gölün gittikçe küçülmesi, uydudan da görülüyor. Gölü kurtarmak için harekete geçen WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), bölgedeki hatalı sulamanın önüne geçebilmek amacıyla 'damla sulama' yöntemini hayata geçiriyor.

WWF-Türkiye Su Kaynakları Programı yetkilileri, Türkiye'de suyun yüzde 72'lik oranla en fazla tarımda kullanıldığına dikkat çekerek, bu suyun büyük kısmının 'vahşi sulama' yöntemiyle boşa harcandığını bildirdi. Yetkililer, Konya Havzası'nda su tasarrufunu yaygınlaştırmak amacıyla damla sulama uygulamasına başlayacaklarını anlatarak, "Tarımsal su kullanımında tasarruf sağlamayı ve damla sulama uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan ve uluslararası öneme sahip sulak alanlarımızdan Tuz Gölü'nün iki büyük problemi var. Göl, hem kurumaya hem de kirlenmeye karşı yaşam mücadelesi veriyor. Gölü besleyen yeraltı ve yerüstü suları aşırı tarımsal sulama nedeniyle tükendiğinden, göl yarı yarıya küçülmüş durumda. Yapılan araştırmalar, yeraltı su seviyesinin yaklaşık 20 metre düştüğünü ortaya koyuyor.

Göl ayrıca 120 kilometre uzaklıktaki Konya ilinin ve diğer çevre yerleşimlerin hane ve endüstriyel atıklarıyla da kirleniyor. Yılda 200 bin ton sıvı atık, bin 100 ton pestisit (haşereyle mücadelede kullanılan kimyasal madde) göle boşalıyor. Bu yüzden, yaklaşık 6 bin 500 kişinin geçim kaynağı olan göl, her açıdan tehdit ediliyor. 2004'ten bu yana Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı olan Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) ve WWF-Türkiye önderliğinde tüm ilgili grupların katılımıyla hazırlanan 'Tuz Gölü Yönetim Planı', gölün sorunlarına somut çözümler üretiyor.

Plan kapsamında ÖÇKK, İller Bankası ve İlçe Belediyeleri Birliği bir araya gelerek atık su arıtma ve katı atık depolama tesislerini inşa ediyor. Böylece Aksaray, Cihanbeyli, Şereflikoçhisar yerleşimlerinin toplam 1 milyon 600 bin metreküp katı atığı işleme tabi tutulacak. Yapımı devam eden tesisler tamamlandığında başta Cihanbeyli olmak üzere çevre ilçeler hane atıkları ile Tuz Gölü'nü kirletmeyecek.

WWF Türkiye'nin bölgedeki yanlış sulama yöntemlerine karşı başlattığı mücadeleye son olarak Canon Türkiye Distribütörü Erkayalar Fotoğrafçılık destek verdi. Haziranda satılan her Türkçe menülü video kamera için 5 YTL kampanyaya ayrılacak ve 1 yıl boyunca bölgede yapılacak eğitim ve sulama çalışmalarına destek olunacak. Bu arada kampanya çerçevesinde pilot bölge seçilen Kulu ve Eskil ilçelerinde, damla sulama projeleri ve çiftçi eğitimi gerçekleştiriliyor.