BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Tek seçim çift sandık

Referandum kararı sonrası AK Parti'de her türlü ihtimal değerlendiriliyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu 367 milletvekilinin hazır bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin, dün Anayasa değişiklik paketinin iptali istemiyle yapılan başvuruları reddetmesi yeni formül arayışlarını gündeme getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin Anayasa değişiklik paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesinin ardından, gözler AK Parti'ye çevrildi. AK Parti, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde halkın önüne iki sandık koymak için arayışlara başladı. Hem zaman hem maddi kayıpların önlenmesi amacıyla 22 Temmuz'da "tek seçim 2 sandık" formülünü gündemine alan AK Parti, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren vetolu yasayı görüşmek için TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılması konusunu da tartışmaya başladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, önümüzdeki günlerde TBMM'de olağanüstü bir toplantı olup olmayacağı konusunun henüz netlik kazanmadığını belirterek, "Böyle bir toplantı olursa, bunun Yüksek Seçim Kurulu tarafından da onaylanması halinde ikinci bir sandık konulabilir mi diye düşünüyorum. Olabilir mi ben de bilmiyorum?" dedi.

AK Parti'de tartışılmaya başlanan formül, önümüzdeki günlerde partinin yetkili organlarında ve 9 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırılacak. Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili bir düzenlemenin de olağanüstü toplantı gündemi içinde yer almasında hukuki bir sakınca olmadığına karar verilmesi halinde Meclis'in, referandum yasasının yanı sıra sınır ötesi operasyon konusunu da gündemine alabileceği belirtiliyor. Meclis'in Referandum Yasası'nda değişiklik yapmadan Köşk'e göndermesi halinde Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez veto hakkı bulunmuyor. Cumhurbaşkanı'nın bu durumda yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceği ifade ediliyor.