BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fillerin atası Burdurda

Burdur'daki kazılarda filin atası sayılan ''Mastadon'' adlı fosile rastlandı.

Abone ol

Burdur'un Kemer ilçesine bağlı Elmacık köyü yakınlarında sürdürülen kazı çalışmalarında, filin atası sayılan ''Mastadon'' adlı hayvan fosiline ait 3 metre uzunluğunda ve yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki savunma dişi ile kürek kemiği bulundu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman tarafından Gökyer mevkisinde yürütülen kazı çalışmalarında, geçen yıl bir Mastadona ait olduğu belirlenen kemik parçalarının bulunduğu mevkiden bir kilometre kadar mesafede, başka bir Mastadona ait dev boyutlu bir savunma dişi ile kürek kemiği bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, geçen yıl başlayan paleontolojik kazı çalışmalarının ikinci dönemine geçtiğimiz günlerde başladıklarını belirterek, geçen yılki kazılarda fil ve mamutun atalarından sayılan Mastadon kalıntılarıyla birlikte aslan, atların atası Hipparion, antilop, zürafa, gergedan ve çok sayıda kuş türü bulunduğunu hatırlattı.

Yrd. Doç. Dr. Kahraman, bu yıl da geçen yıl kazı yapılan bölgeye 1 kilometre mesafedeki bir alanda fil ve mamutun atası sayılan, 6 ila 10 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen bir Mastadon'un yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 100 kilogram ağırlığında savunma dişi ile aynı hayvanın kürek kemiği kalıntılarının bulunduğunu açıkladı. Daha önce bu tür bir hayvana ait savunma dişinin sadece Çin'de bulunduğunu belirten Kahraman, ''Elmacık köyü yakınlarında savunma dişi ve kemikleri bulunan Mastadon, Çin'de bulunun Mastadon fosilinden daha yaşlı olması sebebiyle büyük bir önem arz ediyor'' dedi.