BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  EKONOMİ

Ford Brezilya'daki fabrikasını kapatıyor

ABD otomotiv devi Ford Brezilya'daki en eski fabrikasını kapatacağını ve Güney Amerika'da ağır ticari araç üretimine son vereceğini duyurdu.

Abone ol

Yeniden yapılanmaya giren Ford'tan çalışanları için kötü haber geliyor. Ford, zararları önleme amacıyla giriştiği yapılanma sürecinde Brezilya'da bulunan en eski fabrikasını kapatak ve Güney Amerika'da ağır ticari araç üretimine son verecek.

Bu hamle yaklaşık 2 bin 700 kişinin işini kaybetmesine neden olacak. Sao Paulo'nun endüstriyel bölgesi olan Sao Bernardo'da yer alan fabrika 1967 yılından beri faaliyet gösteriyordu. Başlangıçta çeşitli otomobil modelleri üreten fabrika 2001 yılından itibaren F-4000 ve F-350 kamyonları ve Siesta modellerine ağırlık verdi.

BAHİA'YA YOĞUNLAŞACAK
Brezilya'daki fabrikayı kapatacak olması Ford'un yeniden otomobile yöneleceği ve Bahia'da bulunan daha yeni fabrika üzerine yoğunlaşacağı anlamına gelebilir. 

SİYASETE DE DARBE
Ancak Güney Amerika'nın en büyük ekonomisindenin kalbindeki bu işgücü kaybı, ülkenin aşırı sağcı yeni lideri Jair Bolsonaro için ‘psikolojik bir darbe' olabilir. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 11'in üzerinde.

ALMAN DEVİ İLE ORTAKLAR
Ford'un bu hamleleri sonrası gözler Volkswagen ile ticari araçlar ve pikaplar üretiminde ilerleyen, ancak sonra elektrikli ve otonom otomobillere sıçrayabileceği belirtilen işbirliğine yöneldi. Bu anlaşma kapsamında Türkiye'deki Ford Otosan fabrikasında üretim yapılacağı konuşuluyordu.