BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  POLİTİKA

Öğrenciye 50 lira annelere bedava olacak! İşte Ekrem İmamoğlu'nun vaatleri

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu bugün projelerini ve vaatlerini açıkladı. En dikkat çekici olanı ulaşımdaki ücretler ve TEM'e yapılacak olan MEGABÜS projesi oldu. İşte Ekrem İmamoğlu'nun vaatleri.

Abone ol

31 Mart Yerel Seçim çalışmalarını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki ulaşım sorununa ilişkin yeni projelerini Taksim’de özel bir otelde düzenlenen ‘Ulaşım Çözümleri’ isimli basın toplantısıyla açıkladı.

Kara, deniz ulaşımı ve raylı sisteme ilişkin projelerini tanıtan İmamoğlu, İstanbul'un trafik derdini 5 yıl içinde bitireceğini iddia etti. İmamoğlu, 'Yürünebilir, erişilebilir, güvenli, havası daha temiz, daha az gürültülü ve yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturmak için bütün olanaklar mevcut. Yeter ki, meseleye bütüncül bir planlama işi olarak bakalım. Ben böyle bakıyorum ve göreceksiniz ben, 5 yıl içerisinde ulaşım sorununu İstanbullunun gündeminden çıkaracağım” dedi. 

ULAŞIM ÜCRETLERİNDE BÜYÜK İNDİRİM OLACAK

Ekrem İmamoğlu'nun vaatleri arasında en dikkat çekici olanı hayli pahalı olan ulaşım ücretlerine ilişkin oldu. Vaatleri şöyle:

-İstanbul’da ulaşım ücretleri sembolik değerlere düşürülecek. 

-Toplu taşıma da ilk aktarma ücretsiz olacak. Bütün milli, dini, resmi bayramlarda ulaşım ücretsiz olacak. 

-Çocuklarda, mevcut durumda 6 yaş olan ücretsiz toplu ulaşımı 12 yaşa çıkarılacak.

-0-4 yaş arası çocuğu olan annelere doğumdan hemen sonra ücretsiz ulaşım kartı verilecek.

-Öğrenci, aylık İstanbul Kartını 50 liraya düşüreceğiz.

-Okula devam etmeyen gençlerimizin de ulaşım masraflarını düşüreceğiz. 25 yaşın altındaki tüm gençlere, ‘Genç Kart’la yüzde 40 indirim sağlanacak.


“Metro bizim birincil ve asli görevimiz” 

Ekrem İmamoğlu İstanbul'un sorunlarının çözümünde metroya önem vereceklerini belirtip şunları anlattı:
-“İstanbullu hemşehrilerime bir söz veriyorum. Metro bizim birincil ve asli önceliğimiz olacak. Göreve başladığımız ilk yıl, projesi başlamış olan ancak o veya bu nedenle hizmete açılmayan bütün raylı sistem hatlarını tamamlayacağız. Eminönü-Alibeyköy, Kabataş- Esenyurt, Gayrettepe-Yeni Havalimanı, Ataköy-İkitelli hatlarını tamamlayarak Avrupa yakasında bu projeleri hızla hayata geçireceğiz.

Anadolu Yakası metro hattı
-Anadolu yakasında da metroya ağırlık vereceğimizi hemşerilerim duysunlar. Maalesef Anadolu Yakası, şimdiye kadarki metro yatırımlarının üvey evladı. Bu durumu ortadan kaldıracağız, her iki yaka da eşit hizmet alacak. Ümraniye-Göztepe, Bostancı-Dudullu, Çekmeköy-Sultanbeyli gibi ana hatları hızla bitireceğiz.

2024 yılına kadar 630 kilometrelik metro 
- “Üçüncü yılımızda; İstanbul’un nüfusu yoğun bölgelerini daha güçlü şekilde sisteme entegre edecek hatları hayata geçireceğiz. Kağıthane, Küçükçekmece, Bağcılar, Gaziosmanpaşa ilçelerimiz metro ağına tamamıyla entegre olacak. Güzergahları hazır. 1 Nisan itibariyle çalışma programımızı, hemen başlatacağız.

15 milyonun, 12,5 milyonu yürüyerek metroya erişebilecek.

-Dördüncü yılımızda; Çekmeköy-Kartal, Büyükçekmece-Silivri hatlarıyla İstanbul’un iki yakasını metroyla bir araya getireceğiz. Böylelikle metrobüsün yükü de oldukça hafifleyecek. Anadolu yakasındaki metro ağı ile kıyılardan yukarıdaki mahallelere kadar entegre bir ulaşım sistemini hayata geçirmiş olacağız. Dikey ve ara bağlantılar tamamlanmış olacak. 

TEM Otoyoluna MEGABÜS projesi 

- “Metro yapmak da İstanbul trafiğinin çözümü için yeterli değil. Farklı ihtiyaçlara, farklı sistemler geliştirerek ve bunları birbirine entegre ederek yeni çözüm yolları üreteceğiz. İstanbul’un ulaşım yoğunluğu tek bir aksa yüklenmeyecek. TEM otoyolu artık bir kent içi yola dönüştü. Gişeleri mutlaka kentin dışına çıkaracak ve TEM otoyolunu toplu taşımayla, Megabüsle güçlendireceğiz. Başakşehir, Bağcılar, Esenler’den, Ümraniye, Sultanbeyli’ye kadar yaklaşık 3,5 milyona hizmet edecek bu hat.


-TEM kuzeyinde ve güneyinde İstanbul Kart ile binilebilecek paratransit, yani dikey - expres servis bağlantıları ile yolcuları Megabüs hattındaki Transfer Merkezlerine vatandaşlarımızı taşımış olacağız. Mahallelerden, direk besleme hatları kuracağız ve aynı zamanda yeni metro hatlarına da entegrasyon sağlayacağız. Böylelikle, mevcut metrobüs hattına olan talep azalacak ve bütünleşik iki ana aksla İstanbul halkı kentin bir ucundan diğerine konforlu bir şekilde hızla ulaşabilecek.

Hibrid otobüsler kullanılacak
-Megabüs hattında yerli ve temiz enerjili, hibrid teknolojisine uyumlu, yüksek taşıma kapasiteli araçlar kullanacağız. Modern Transfer Merkezleri tasarladık. İnsanlar alt alta, üst üste değil konforlu bir şekilde seyahat edecekler. Otopark alanları, bisiklet ve servis istasyonları oluşturarak ulaşımdaki entegrasyon sorununu ortadan kaldıracağız” diye konuştu. 

EKREM İMAMOĞLU'NUN DİĞER VAATLERİ


-Kentin iki yakasında iki yeni otogar ve onları besleyen cep otogarları ile şehirler arası otobüs taşımacılığını güçlendireceğiz.

-“Aracını transfer merkezine park edenlere toplu taşıma ücretsiz olacak. Transfer merkezlerinde 100 bin araçlık yeni otoparklar yapacağız. Mevcut otoparklar ihtiyacı karşılamıyor. Asansörlü sistemlerle mevcut otoparkların kapasitelerini en az 2 katına arttıracağız. 

-Füniküler ağı genişletilecek, deniz ulaşımı yüzde 10’lara çıkartılacak