BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,56
ALTIN 2.384,02
HABER /  GÜNCEL

Kuş gribi virüsü mutasyon geçirdi

Amerikan Washington Post gazetesi Türkiye'den alınan örneklerde virüsün yapısında değişiklik tespit edildiğini ve hayvandan insana kolay bulaşmaya başladığını yazdı...

Abone ol

Amerikan gazetesi dün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi Michael Perdue'nin çok özel açıklamalarına yer verdi. WHO'nun Cenevre'deki merkezinde görevli Perdue, Türkiye'de görülen kuş gribi virüsünün mutasyona uğradığını ve virüsün insanlara daha kolay geçmeye başladığını öne sürdü.

"Türkiye'de kuş gribi yüzünden ölen çocuklardan birindeki virüste genetik değişimler görüldü. Virüs evrim geçirmeye başlamış olabilir" diyen Perdue, H5N1 virüsünde bulunan ve virüsün hücrelere tutunmasını ve daha kolay nüfuz etmesini sağlayan proteinde değişiklikler gözlendiğini söyledi.

Atlanta'da bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri grip bölümü şefi Nancy Cox da Perdue'yu doğruladı. Cox "Virüsün solunum yolları hücrelerine bulaşabilmesini sağlayan 'hemaglutinin proteininde' kuş gribinde görülmeyen bir değişiklik gözlendiğini belirledik" diye konuştu.

80 kişi öldü

Washington Post gazetesi de 2003'te başlayan salgından bu yana kuş gribi virüsünde daha önce Çin ve Vietnam'da değişiklikler görüldüğünü belirtti. Peki bu ne anlama geliyor? Perdeu ve Cox'a göre virüsteki bu değişim H5N1 virüsünün hayvanlardan insanlara daha kolay geçmesine neden oldu.

Bu yüzden de kuş gribi hiç bir ülkede olmadığı kadar hızlı yayıldı. Bir haftada 15 vaka görüldü. Böylece virüsün insandan insana geçme riski de artmış oldu.

Öte yandan Washington Post gazetesi, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Türkiye'de 300 bin kümes hayvanının itlaf edildiğini belirtti. Dünyada yaklaşık 80 kişi kuş gribi yüzünden hayatını kaybetti.

Kaynak: www.vatanim.com.tr