BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,68
ALTIN 2.394,45
HABER /  GÜNCEL

Sazak'tan Gladyo yaşıyor iddiası...

Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesi tüm Türkiye bir anda sarstı. Büyük tepki çeken tahliyeyi, Derya Sazak'ta bu gelişmeyi köşesinde ses getirecek bir şekilde ele aldı.

Abone ol

Apdi İpekçi'nin katili, ve tüm dünyada ses getiren Papa suikastının başaktörü Mehmet Ali Ağca'nın önceki gün bulunduğu cezaevinden tahliye edilmesi, Türkiye'nin gündeminde geniş yankı uyandırdı. Gazeteci Derya Sazak'ta köşesinde 'başlıklı yazısında Ağca'nın tahliye edilişini sert bir dille eleştirirken, Türkiye'de Gladyo'nun hala yaşadığını iddia etti. İşte Derya Sazak'ın ses getirecek yazısı?

Kaynak:
Yazı: Derya Sazak

Ağca bilmecesi

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kartal Cezaevi'nden tahliye edilen Mehmet Ali Ağca dosyasını 'yazılı emir' yoluyla Yargıtay'a götüreceğini, 'hesap hatası' varsa bu karmaşık hukuki durumun kamu vicdanı açısından düzeltilmesine çalışacağını söyledi.

Bakan bu açıklamayı yaptığında saatler 15.00'i gösteriyordu.

İpekçi'nin katili Ağca, sabah 9.30'da 'ülkücü' yandaşlarının 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları altında, bayraklı, çiçekli bir 'hoş geldin' partisiyle siyah Mercedes'e binip askerlik şubesinin yolunu tutuyordu. Bu 'eli kanlı' tetikçinin askere alınması Silahlı Kuvvetler'in saygınlık ve onuruyla bağdaşmayacak yeni bir felaket olur.

En doğrusu, Ağca lehine yorumlanan 'af' hükümlerinin yeniden değerlendirilip eksik infazın cezaevinde tamamlatılmasıdır.

Nitekim Adalet Bakanı Çiçek de, Ağca'nın serbest bırakılmasının 'kazanılmış bir hak' olmadığını, 36 yıllık cezayla ilgili 'müddetname'de yanlışlık yapıldıysa bu kişinin tekrar cezaevine konulabileceğini açıkladı.

Abdi İpekçi'nin katili olarak yakalandıktan sonra Ağca, önce Selimiye Tutukevi'ne konulmuştu. Sıkıyönetim altındaki İstanbul'da yeri değiştirilerek kaçışı sağlandı. Böylece Papa'ya suikast girişiminin yolu açıldı.

Ağca'ya Avrupa'da yardım ve yataklık yapanlar onu Türkiye'den kaçıran Abdullah Çatlı ve çetesiydi. Ömrünü 'devlet içindeki çetelerle mücadeleye' adayan ve kendisi de 1993'te suikasta kurban giden rahmetli Uğur Mumcu, 'Ağca bilmecesi'nin karanlık yönlerini aydınlatmak için çok uğraşmıştı.

Abdullah Çatlı, Mehmet Şener, Oral Çelik ve Yalçın Özbey, İpekçi cinayetinin kilit isimleriydi. Bu kişilerin Ağca'yla yolları, Papa suikastında yeniden kesişti.

Çatlı, Ankara'da 7 TİP'li gencin ölümünden aranırken Zürich'te 1982 yılında sahte pasaportla yakalandı ancak İsviçre polisince serbest bırakıldı.

Uğur Mumcu, 'Saklı Devletin Güncesi'nde Ağca-Çatlı ilişkilerinin, Yalçın Özbey'le bankada açılan ortak hesapların, Mehmet Şener'in kardeşine ait araçla Ankara'ya götürülmesinin Emniyet ve MİT'çe bilindiğini yazar. Sahte kimlikleri düzenleyen Şahin Tolunoğlu'nun MİT'le ilişkisini sorgular.

Çatlı, Susurluk'taki kazada ölünceye dek, 'Reis' diye itibar gördü, Oral Çelik'ten sonra Ağca da dışarı çıktı ama onları koruyan 'derin devlet' mekanizması aydınlanmadı.

'Türk Gladio'su hâlâ varlığını sürdürüyor olmalı ki, Adalet Bakanı bile ancak Ağca cezaevinden çıktıktan sonra konuşabiliyor!

12 Ocak, 'utanç verici' bir gün olarak tarihe geçti.