BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,82
ALTIN 2.451,24
HABER /  GÜNCEL

Rektör Aşkın Çelik'i de fişlemiş

Rektör Yücel Aşkın'ın fişlediği 418 kişi arasında sürpriz bir isim de yeraldı. Aşkın, milletvekili olmadan önce üniversitede görev yapan Bakan Çelik'i de fişlemiş.

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın, üniversite bünyesinde yapılan ihalelerdeki yolsuzlukların sorumlusunun Hazine olduğunu iddia etti. Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Aşkın hakkında hazırladığı iddianamede, Aşkın'ın Savcılığa verdiği 88 soruluk ifade de yer alıyor. İddianamede, savcılığın BDDK tarafından YYÜ'de yapılan ihalelerle ilgili rapor hazırlandığını ve bu raporda 7 milyon 225 bin 197 dolar kamu zararı olduğunu hatırlatması üzerine Aşkın'ın şu cevabı verdiği belirtiliyor: "Bu benim sorumluğum değil, kamu zararı varsa sorumlusu Hazine'dir. Bu durumda ödemelerin yapılmaması gerekirdi."

DÜRÜSTLERİ YILDIRDI

Rektör Aşkın, Üniversite Jandarma Karakolu'nda başçavuş olarak görev yapan Saffet Kara ile birlikte üniversitede çalışan hemen hemen herkesi bir şekilde fişlemiş. Aşkın'ın haklarında kişisel bilgi toplayarak fişlediği kişilerin sayısı savcılık tespitlerine göre 418. Rektör Aşkın'ın fişlediği kişiler arasında milletvekili seçilmeden önce bu üniversitede öğretim üyeliği yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de bulunuyor. Aşkın'ın hakkında bilgi topladığı kişiler arasında Bakan Çelik'in kardeşi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çelik de yeralıyor.

Savcılığın hazırladığı iddianameye göre Aşkın, öğretim elemanı alımında, Arkeoloji bölümüne karşı oldukça cömert davranmış. Hiç öğrencisi olmayan Arkeoloji bölümüne 14 öğretim elemanı alınmış. Savcılığın hazırladığı iddianamede, üniversitede çalışanların iddialarına da yer verildi. YYÜ'de 8 yıl Hukuk Müşavirliğinde çalışan avukat İsmail Kurt da savcıya verdiği ifadede, Aşkın'ın çalışkan, dürüst ve gayretli inanların gözünü yıldırmak, onları çalışmaz hale getirmek için bütün gayretini sarfettiğini belirtti.

Yakınlarını kayırmışlar

İddianamede, üniversite yönetimine yakın kişilerin kayırıldığı da ifade edildi. Üst yöneticilere yakın olan 53 kişinin, daha iyi konuma getirildiği belirtilirken, Aşkın'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın'ın 2 yeğeninin üniversiteye alındığı kaydedildi. Aşkın, kendine yakın bulduğu öğrencileri üniversiteye almak için ise çok ilginç ilanlar vermiş. Mesela Radyoloji bölümüne alınacak kişi için Ziraat Fakültesi Zooteknik mezunu olma şartı koyulmuş ve bu şartı taşıyan Aşkın'ın öğrencisi Karakuş bölüme alınmış.

Rektör Aşkın F-Tipi'ne

Van'da yıllardır yapımı devam eden F-Tipi cezaevi, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Yaklaşık 360 kapasiteli cezaevinde, sadece terör ve çete suçluları kalacak. Van F-Tipi cezaevi açılınca, "çete" suçundan tutuklu bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın da nakledilecek. F Tipi'ne ayrıca terör suçundan hüküm giyip de Muş ve Bitlis cezaevlerinde bulunan hükümlülerin getirilmesi planlanıyor. Aşkın, kendisi ile aynı koğuşta bulunan Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın geçen Cumartesi günü intiharı üzerine fenalaşıp hastaneye kaldırılmıştı.

Kaynak: