BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

Florida seçmenleri de Obama dedi

Yeniden ABD Başkanı seçilen Barack Obama, Florida eyaletinde de ipi önde göğüsledi.

Abone ol

Yeniden ABD Başkanı seçilen Barack Obama, Florida eyaletinde de ipi önde göğüsledi.

Florida eyaletinin resmi açıklamasına göre, Demokrat Partili Obama yüzde 50, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney ise yüzde 49,1 oranında oy aldı.

Böylece, ABD Başkanı'nı belirlemek üzere eyaletlerden seçilen delegelerden 332'si Obama'nı hanesine yazılırken, Romney'in delege sayısı 206'da kaldı.

ABD Başkanı seçilebilmek için 270 oy yetiyor.

Florida, 2000 yılındaki seçimlerde de büyük çekişmeye sebep olmuş, yapılan itirazların ardından Yüksek Mahkeme'nin verdiği karar sonucunda George W. Bush, Al Gore'u geride bırakarak ABD Başkanı olmuştu.

Obama, 4 milyon 236 bin 32 oy alarak rakibine 73 bin 858 fark attı. Oy oranı farkı yüzde 0,5 veya altında olsaydı, sayım yenilenecekti.

Washington'daki BBC muhabiri Zoe Conway, bu sonuç sürpriz olmasa da, Obama'nın Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçilerle pazarlığa oturduğunda elini güçlendireceğini söylüyor.

Bu sonuç ayrıca, Latin Amerika kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu bir eyaleti daha kaybeden Cumhuriyetçilere bir uyarı niteliği taşıyor.

Vergi tartışması

Obama, henüz Salı günkü seçimlerin sıcaklığı geçmemişken, kendisini vergi artışıyla ilgili tartışmanın içinde buldu.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın "vergi artışının kabul edilemez olduğu" yönündeki sözlerine karşılık Obama, bütçe krizine meydan vermemek için zenginlerin daha fazla vergi vermesi gerektiğini söyledi.

Bütçe uzmanları, bir uzlaşmaya varılmaması halinde ABD ekonomisinin resesyon batağına çekilebileceği uyarısında bulunuyor.