BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fiyatı da kendisi de küçük

Diğer adı "Netbook" olan, internete girecek ve basit gündelik işleri yapacak şekilde tasarlanan, bilgisayarlara ilgi büyük.

Abone ol

İnternetin, kablosuz ve hızlı bağlantının yaygınlaşmasının da etkisiyle gündelik hayata iyice yerleşmesiyle, her an her yerden internete bağlanabilirlik, önemli bir ihtiyaç haline geldi.

Bilgisayarı ve interneti yanında taşımak amacıyla kullanılan dizüstü (notebook-laptop) bilgisayarlar günden güne gelişirken, halen fiyatlarının yüksek olması, 3-4 kiloya ulaşan ağırlıkları ve büyük boyutları nedeniyle, kullanıcıların isteklerine tam olarak yanıt veremiyor.

Kullanıcıların daha küçük, hafif ve ucuz taşınabilir bilgisayar ihtiyacı nedeniyle geliştirilen ve internet kullanımı ağırlıklı özellikler taşıdığı için "Netbook" olarak da adlandırılan çok küçük boyutlu dizüstü bilgisayarlara ise ilgi günden güne artıyor.

Netbook’lar, özellikle fiyatlarının ucuz olmasıyla öne çıkıyor. İlk modellerinin Mayıs ayında satışına başlanan Netbook’lar, 350-770 YTL arasında fiyatlara alınabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Ağırlıkları 1 kilo civarında, genişlikleri ise 22-30 santim arasında lan Netbook’larda, genellikle 7-10 inç boyunda ve 800-1024 piksel rasında değişen çözünürlüklere sahip ekranlar bulunuyor.

Netbook’larda, işlemci olarak Intel Mobil, Intel Atom ya da VIA Mobil işlemcileri bulunurken, bu işlemcilerin hızları ise internet ve ofis uygulamaları için yeterli seviyede.

Genellikle 512 ya da 1024 mega bayt belleğe sahip olan Netbook’larda, abit disk olarak USB flaş belleklerde kullanılan teknolojinin benzerine ship, 4-20 GB arasında değişen kapasiteli flaş diskler kullanılıyor. Bu isklerin özelikleri ise mekanik disklere göre daha hafif ve sarsıntıya aha dayanıklı olmaları, az enerji tüketmeleri ve ısınmamaları.

Kablosuz internet bağlantısına sahip olan Netbook’larda, boyutunun küçüklüğü nedeniyle CD ya da DVD okuyucu bulunmazken, işletim sistemi olarak Windows XP, Vista ya da Linux işletim sistemlerini kullanıyor.