BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fitch, Güney Kıbrıs’ın kredi notunu düşürdü

Fitch, kurtarma paketine ihtiyacı olacağından korkulan Güney Kıbrıs’ın kredi notunu “çöp” derecesine indirdi.

Abone ol

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Euro bölgesindeki krizin etkisiyle kurtarma paketine ihtiyacı olacağından korkulan Güney Kıbrıs’ın kredi notunu “çöp” derecesine indirdi.

Bankaları Yunanistan’a yüksek seviyede bağımlı olan Güney Kıbrıs’ın bankalarına destek olması için 4 milyar euroya ihtiyacı olacak.

Kıbrıs’ın hali hazırda bu Cuma gününe kadar Cyprus Popular Bank’in sermaye yapısını yeniden düzenlemek için 1 milyar 800 milyon euroya ihtiyacı var.

Kıbrıs cumhurbaşkanı, seçenekleri tartışmak için Salı günü siyasi parti liderleriyle görüşeceğini belirtti.

Kredi notunun “çöp” olmasıyla uluslararası piyasadan Kıbrıs’ın almak isteyeceği borca uygulanacak faiz çok yüksek olacak.

Kıbrıslı yetkililer daha önce Euro bölgesindeki diğer ülkelerden, Rusya’dan veya her ikisinden de borç almaya çalışacaklarını söylemişti.

Güney Kıbrıs, sert koşullarından dolayı bankaların sermaye yapılarını değiştirmek için gereken paranın tümü için Euro Bölgesi kurtarma paketine başvurmaktan çekiniyor.

Güney Kıbrıs, yabancı yatırımcılara cazip gelen %10 kurumlar vergisi oranını yükseltmek istemiyor.

Fitch, Güney Kıbrıs’ın ihtiyacı olan olası kurtarma paketinin, ülkenin yıllık toplam üretimin neredeyse dörtte birine denk olduğunu tahmin ediyor.

Fitch, kredi puanının düşürülmesinin ülkenin üç ana bankasının –Kıbrıs Bankası, Cyprus Popular Bank ve Hellenic Bank- Yunanistan’a bağımlı olmasından kaynaklandığını açıkladı.

Kurum “Yunanistan Euro bölgesinde kalsa da Kıbrıs bankaları daha fazla borç kaybına uğrayacaktır. Bunun nedeni de Yunanistan ekonomisinin orta süreçte küçülmesi ve yurtiçi varlıkların değerinin düşmesi.”

Fitch ayrıca, Yunanistan’daki durumun daha da kötüleşmesi halinde kredi notunun daha da kırılabileceği uyarısında bulundu.

Fitch’den önce diğer kredi değerlendirme kuruluşları Moody's ve Standard & Poor's da Güney Kıbrıs’ın kredi notunu düşürmüştü.