BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fırınlara altın ekmek ödülü

Beykoz Belediyesi ve Beykoz Fırıncılar Kooperatifi ''Tahıldan Sofraya'' projesi başlatıldı.

Abone ol

Beykoz Belediyesi ve Beykoz Fırıncılar Kooperatifi tarafından ilçedeki fırınlarda AB standartlarında üretim yapılmasını sağlamak amacıyla ''Tahıldan Sofraya'' projesi başlatıldı. Beykoz Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, AB Hijyen Denetim Yönetmeliği'ne göre bağımsız bir kuruluş tarafından yapılacak çalışma kapsamında, projeye gönüllü katılan fırınlarda ekmek üretim ve satışının tüm aşamalarından numune alınarak laboratuvar analizi yapılacak.

Uluslararası standartlarda yapılacak analizlerin sonucunda 70 puanın altında olan işletmeler uyarılacak, 85 puanın üzerindekiler ise ''Altın Ekmek'' bayrağıyla ödüllendirilecek. Her ay üretim suyu, un, maya, tuz, alandaki havanın mikrobiyolojik analizinin yapılacağı kontrollerde, üretimde kullanılan ekipmanlar ile personelin elinde biriken mikroorganizmaları test etmek amacıyla da el hijyen kontrolü yapılacak.

Mikroorganizmaların üremesine en çok neden olan küflerin ölçümü ise özel nemlendirme alanında test edilecek. Analizler sonucunda da 70'in altında puan alan fırının ödülü geri alınarak yasal işleme tabi tutulacak, personeli zorunlu eğitimden geçirilecek. Gönüllülük esasına dayalı başlatılan çalışmaya, ilçedeki 54 fırından 11'i katıldı. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, hijyenin bilimsel yöntemlerle şeffaf ve görülebilir bir şekilde olmasının tüketici haklarının en temel gereği olduğunu ifade ederek, belediyelerin yaptığı denetimlerin gelişen teknolojik sisteme cevap veremediğini kaydetti.

Beykoz Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Baltacıoğlu da, bu denetimlerle sektörün kendi içinde arındırılacağını, kalite ve standart olarak AB kriterlerinin üstüne çıkmayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye'deki fırınların çok azının denetimleri geçebileceğine dikkat çeken Baltacıoğlu, tüm aşamaların bilimsel denetimden geçmesinin sorunların tespiti ve çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.