BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,22
ALTIN 2.446,21
HABER /  GÜNCEL

Finlandiya'dan Euro bölgesine kötü haber

Finlandiya geçen hafta Avrupa Birliği zirvesinde kabul edilen Euro bölgesi kurtarma fonlarının daha esnek kullanımı kararına gölge düşürdü.

Abone ol

Finlandiya geçen hafta Avrupa Birliği zirvesinde kabul edilen, kriz müdahale tedbirlerinden biri olan Euro bölgesi kurtarma fonlarının daha esnek kullanımı kararına gölge düşürdü.

Finlandiya hükümeti, Euro bölgesinin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) ikincil piyasalardan tahvil satın almasını engellemekte Hollanda’nın da desteğini aldığını açıkladı.

AFP haber ajansı, Finlandiya’nın “gelecekte ESM'nin yapacağı tahvil satın alma kararlarının Euro bölgesi üyelerinin oybirliğiyle alınabileceğine dikkati çekerek, Hollanda ve Finlandiya'nın muhalefeti nedeniyle bu tür kararların alınmasının mümkün görünmediğini” vurguladığını aktarıyor.

Euro bölgesindeki 17 ülkenin liderleri, İtalya ve İspanya’nın baskısıyla tahvil satın alma mekanizmasının rahatlatılmasını onaylamıştı.

Yasal sorunlar

ESM’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi gerekiyordu.

Gecikmeye neden olan sorunlardan biri, kurtarma paketlerini kontrol edecek bir Euro bölgesi denetçisine ihtiyaç duyulması.

Bu sırada Almanya’da Yüksek Mahkeme de ESM’ye karşı sunulan yasal savları değerlendirecek.

Almanya Anayasa Mahkemesi, 500 milyar euroluk ESM’nin Alman anayasasını ihlal edip Alman demokrasisini es geçtiği iddialarıyla açılan davalara 10 Temmuz tarihinde bakacak.

Mahkeme daha önce, hükümetin Euro bölgesi kurtarma paketlerinin idaresi kararlarına meclisi daha fazla dahil etmesi gerektiğine hükmetmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ESM ve Euro bölgesi mali anlaşması konularında meclisin onayını almıştı.