BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.424,63
HABER /  GÜNCEL

Filistinliler 'geniş tabanlı hükümeti konuşuyor'

Hamas lideri Halit Meşal BBC'ye yaptığı açıklamada, meclis ve başkanlık seçimi yapılması ve geniş tabanlı bir hükümet kurulması için Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü söyledi.

Abone ol

Hamas lideri Halit Meşal, Filistinin yönetimin için geniş tabanlı hükümet kurulması amacıyla Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü açıkladı.

BBC'nin Hard Talk programında açıklamalar yapan Halit Meşal "Kapsamlı bir uzlaşmaya doğru ilerliyoruz" dedi.

Meşal, Filistin'de başkanlık ile bbirlikte genel seçimin de yapılması konusunda hazırlıklar içinde olduklarını söyledi.

Hamas liderinin açıklamalarından Filistin Kurtuluş Örgütü FKÖ'nün yeniden canlandırılmak istendiği ancak yeni olası ulusal meclisin ve yürütme kurulunun daha sonra FKÖ'nün yerini almasının planlandığı anlaşılıyor.

Anlaşma uygulanamamıştı

ancak anlaşma uygulanamadı, ne var ki, son oylarda El Fetih ile Hamas arasında yakınlaşmanın güçlendiği yolunda işaretler geliyor.

Devlet Başkanı Mahmut Abbas El Fetih'e bağlı bulunuyor.

Hamas, 2006'daki meclis seçimlerini kazanmış, gerginlik baş göstermesi ardından 2007 yılında diğer grupları Gazze'den çıkmaya zorlamıştı.

Batı Şeria'da ise El Fetih grubu ağırlıklı konumda bulunuyor.

Hamas, şiddeti reddetmediği için İsrail'in yanısıra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin "terörist" olarak gördüğü bir hareket, ne var ki yandaşları İsrail'e karşı meşru bir direniş yürüttüklerini, demokratik yoldan hükümet olunduğunu söylüyor.

Şam'a bakış

BBC'ye açıklamasında Meşal, devlet başkanı Beşar Esad'ın hala Hamas'ı desteklediğini ama Şam yönetiminin son çatışmalardaki yöntemini desteklemediklerini, İran'la da "Suriye'de olanlara bakış açısında" ayrıldıklarını belirtti.

Hamas, Suriye'deki olaylarla ilgili duruşu nedeniyle Şam'dan ayrılmaya zorlanmıştı.