BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

7 Şubat 2013 Basın Özeti

Ulusal Sağlık Sistemi NHS'e bağlı bir hastanedeki ölümlerlerle ilgili son raporun yankıları gazetelerin manşetlerinde. Guardian Kürt sorunu ile ilgili son görüşme arayışını baş makalesinde değerlendiriyor.

Abone ol

2005-2008 yılları arasında bir hastanede olan "gereksiz" ölümler ile ilgili soruşturma gazetelerin sayfalarında yankılanıyor.

İngiltere'de kamu sağlık sektörünün bel kemiğini oluşturan ve NHS olarak anılan dev kuruma bağlı Stafford hastanesindeki yüzlerce ölümle ile ilgili yapılan araştırmanın sonuçları ve hastanede olanların ne anlama geldiği üzerine yapılan yorumlar manşetlerde.

Stafford hastanesinin Daily Mail'in "utanmaz insan" olarak nitelediği eski yöneticisi David Nicholson'ın şimdi NHS'in başında olması tartışmaları alevlendiriyor.

Guardian, yüzlerce kişinin gereksiz yere öldüğü söylenen, ihmaller silsilesinden dem vurulan Ulusal Sağlık Sistemi'ndeki aksaklıkların giderilmesi için başbakanın, hemşirelerin ücret rejiminde "bakım performansına göre maaş" ayarlamasını salık verdiğini duyuruyor.

"Yeni LİBOR skandalları"

FinancialTimes bankacılık sektörlerindeki skandalların dün üç kıtayı salladığını duyuruyor.

Bankacılık işlemlerinin temel faiz oranı LİBOR'un hileli olarak belirlenmesiyle bağlantılı bu depremler.

“İngiltere merkezli Royal Bank of Scotland, hile yaptığını kabul ederek dün 390 milyon sterlinlik uzlaşma cezası ödüyor; Japonya'da bir grubun sırf bu hileyi yürütmek için kurulduğu iddiaları ortaya çıktı” diyor gazete.

Almanya'da da Deutsche Bank’ın beş çalışanını benzer iddialar doğrultusunda kızağa aldığını yazıyor.

Guardian'ın 'Kürt sorunu' yazısı

Kürt sorunu ile bağlantılı "Ufukta ilerleme var" diyor Guardian.

Yazı, gazetenin görüşlerini yansıtan baş makalelerinden biri:

“Başlayıp hızla sona eren barış girişimlerine son 30 yılda çokta tanık olundu. 34 PKK'lının sınırı geçip Türkiye'ye geri dönüşünün başlatabileceği süreç kaosla bitti. Habur'daki gösteri hükümeti kızdırdı, sonra yeni tutuklamalar geldi, davalar açıldı, kimi PKK'lılar, savaşçılar kaçtı. Kimse hazırlık yapmamıştı ama bu defa durum farklı."

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 14 yıldır cezaevinde tutulan PKK lideri Öcalan ile görüşmesi talimatını MİT başkanına kamuoyunun önünde verdi. Parlamentoda oydaşma var, halkın çoğunluğu destekliyor. Paris'te ocak ayında Kürt hareketinin önde gelen üç kadın temsilcisinin bu süreci engellemek için öldürüldüğü kanaati giderek güçleniyor."

Guardian bu noktaya gelirken bazı gelişmelerin yaşandığını, Balyoz davasında darbe girişiminden subayların hüküm giymesi ardından Erdoğan'da PKK ile doğrudan görüşme konusunda fikir değişikliği olduğu ve Öcalan'ın açlık grevlerini durdurmasının katkı yaptığını yazıyor.

İRA-PKK karşılaştırması

“PKK ateşkesine daha epey bir mesafe var. Türkiye'deki 2 bin militanın, Irak dağlarından inecek 6-7 bin savaşçının silahlarını Erbil'de Mesut Barzani'ye teslim edilmesiyle karşılaştırıldığında İRA'ya silah bıraktırma süreci parkta yürüyüş gibi görünüyor; ama eğer Kürt baharı olacaksa, 40 bin kişinin hayatına mal olan çatışmaların sona ermesinden daha fazla ödüller bekliyor iki tarafı da.”

“Öcalan ev hapsine geçebilir, hatta belki sonra özgürlüğüne kavuşabilir. Kürtler açısından uzlaşma ve sonrası yeni bir anayasa; anti-terör yasalarının değişmesi demek... Böylece davalar öncesi yaygın tutuklamalar, Kürt siyasi hareketinin binlerce eylemcisinin gördüğü büyük baskı sona erebilir. Erdoğan'ı daha parlak ama bir o kadar da tartışma yaratacak bir ödül bekliyor olabilir: başkanlık, tam yetkili olmasını istiyor. Barış ve Demokrasi Partisi destek verirse konuyu referanduma götürebilir. İlerde çok engel var, ama en azından karşılıklı konuşuluyor olması, onca yıkımdan sonra, iyi olmalı."

"'Bebeksiz' uçak koltukları"

Times'daki baş makale Asya havayollarının aldığı ve bir ihtimal çok sayıda uçak yolcusunu ilgilendirecek bir karar ile ilgili. Uçak yolculuğunu kimileri için kabusa çevirebilecek mutsuz, rahatsız bebekler ile yol arkadaşlığına karşı uygulanacak bir fikir bu.

Times, bebek ağlamasına karşı uçakta çeşitli yaratıcı, zorlayıcı önlemler alınabileceğini ama Asya Havayollarının 15 dolar karşılığında yolcularına bebeksiz alan rezervasyonu yapmaya karar verdiğini belirtiyor.