BIST 10.254
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.383,68
HABER /  GÜNCEL

Filistin görüşmeleri çıkmaza girdi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal arasında yarın Kahire'de yapılması planlanan görüşmenin yeni hükümet üzerindeki anlaşmazlıkların giderilememesi nedeniyle süresiz ertelendiği açıklandı.

Abone ol

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal arasında yarın Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılması planlanan görüşme ertelendi.

Görüşmede, kurulması planlanan yeni hükümet üzerinde uzlaşı aranacaktı.

Ramallah'taki El Fetih yetkilileri, bu konudaki görüş ayrılıklarının giderilememesi nedeniyle görüşmelerin süresiz ertelendiğini açıkladı.

Peres: Zaman daralıyor

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistinlilerle "acilen" bir barış anlaşması imzalanması çağrısında bulundu. Peres, CNN'e mülakatında "İki tarafın da fazla zamanı kalmadı. Dinamik davranmalıyız" dedi.

Şimon Peres, Filistinlilerin Eylül ayında Birleşmiş Milletler'den bağımsız Filistin devletinin tanınmasını isteme "hatasına" düşmemesi gerektiğini savundu ve Benyanim Netanyahu hükümetinin barış için çaba harcadığını öne sürdü.

Netanyahu ve Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton hafta sonunda Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimleri nedeniyle kesintiye uğrayan barış sürecinin canlandırılması yollarını ele almıştı.

Bu görüşme, İsrail İçişleri Bakanlığı'nın Ramot Şlomo adlı yerleşim biriminin genişletilmesine onay vermesinin hemen ertesine rastlıyor.

İşgal altındaki Filistin topraklarında yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor. Uluslararası hukuka göre bu yerleşimler yasa dışı. Ancak İsrail bunu reddediyor.

Feyyad reddedildi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Mileltler'den tanıma istemeden önce, birleşik bir Filistin görüntüsü vermek istiyordu.

Fakat, Meşal'le yapacağı görüşmenin ertelenmesi, geçen ay iki Filistinli grup arasında varılan uzlaşmaya gölge düşürdü.

El Fetih, Filistin Yönetimi üzerinden Batı Şeria'da, Hamas da Gazze'de denetimi elinde bulunduruyor.

İki grup, gelecek yıl yapılacak seçimlerden önce bir geçici hükümet kurma konusunda uzlaşmıştı.

Ancak yeni hükümetin açıklananacağı Pazar günkü toplantı, başbakanlığa kimin getirileceği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi.

Abbas, Avrupa Birliği ve ABD ile iyi ilişkileri olan Selam Feyyad'ın bu görevini sürdürmesini umuyordu. Fakat Hamas Feyyad'ı Batı'nın ve İsrail'in maşası olarak görüyor.