BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,72
ALTIN 2.428,91
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen hangi sendikayı kapattırdı

Dershaneler kapanıyor kampanyasının ardından cemaat tarafından misilleme olarak kurulan öğretmenler sendikası Gülen'in talimatı ile feshedildi

Abone ol

Nagehan Alçı Milliyet Gazetesi'nde bugün ilk yazısını yazdı. Sessiz sedasız başladığı bu ilk günde Alçı, Hükümet ve cemaat ayrışmasını köşesine taşıdı.

Dershaneler kapanıyor kampanyasının ardından cemaat tarafından misilleme olarak kurulan öğretmenler sendikası"nın başına bakın ne geldi?

İşte Alçı'nın yazısından bir bölüm;

HÜKÜMET- CEMAAT AYRIŞMASI

Yaklaşık bir yıldır gözle görünür bir hükümet-cemaat ayrışması yaşanıyor. Bunu inkar etmeye kalkmak komik olur. Öte yandan kimilerinin “asimetrik koalisyon” dediği bu ikili ilişkinin arasındaki çatışma da asimetrik olabiliyor.

Peki neler oldu bir yılda? Gülen hareketinin yayın organları 7 Şubat olayının arkasında durdu. Sivil hükümetten değil hükümete karşı meydan okuma pozisyonunda olan bürokratik ve yargısal iradeden yana olundu.

GÜLEN'İN EN GÜÇLÜ SAHASI

Bu yanlış tutumun değişmemesi karşısında hükümet de bir anda “Dershaneleri kapatıyoruz” kampanyasını başlattı. Dershaneler Gülen hareketinin çok güçlü ve örgütlü olduğu bir saha. Buna misilleme olarak cemaat, ‘Aktif Eğitimciler Sendikası’ adında yeni bir “öğretmenler sendikası” kurdu. Bu sendikanın üye sayısı bir anda 35 bine çıktı.

ANLAMASI ÇOK ZOR BİR DENKLEM

Hükümet kendine yönelik bürokrasi ve yargı içindeki meydan okumaya karşı, sivil eğitim alanına doğrudan müdahale kartıyla karşılık veriyordu. Bürokratik irade siyasi alana, siyasi irade de sivil alana müdahale girişiminde bulunuyordu. Her açıdan çok sakıncalı ve demokrasiye aykırı bir manzaraydı bu. Dışarıdan bakınca anlaması çok zor bir denklemdi. Ancak bu karmaşık denklemde birkaç gün önce çok önemli bir gelişme yaşandı.

GÜLEN'İN KARARIYLE FESHEDİLDİ

Fethullah Gülen’in kesin talimatıyla Aktif Eğitimciler Sendikası kendi kendini feshetme kararı aldı. Hükümet cephesinde de dershanelerin kapatılması projesi rafa kaldırılmış görünüyor. Şu an bir karşılıklı jestler dönemine girildi. Önümüzdeki dönemde ‘Yeni Türkiye’nin iktidar denkleminde neler olacak? Hep birlikte göreceğiz...