BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Ünlü piyanist Fazıl Say, “dini değerleri aşağılamak” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. 

MAHKEME HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA KARAR VERDİ

Mahkeme sanığın sabıkasız oluşunu dikkate alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Hakim Pur ayrıca, 5 yıl denetim süresi belirlenmesine ve denetim süresinde herhangi bir yükümlülük belirlenmesine yer olmadığını karara bağladı.

İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fazıl Say katılmazken Say'ı avukatı Meltem Akyol temsil etti. Duruşmada müştekiler Ali Emre Bukağlı, Orkun Şimşek ve avukatları da hazır bulundu. Hakim sanık Fazıl Say'ın avukatına son savunmasını sordu.

Avukat Meltem Akyol, "Dava konusu teknik ve özel bir yargılamayı gerektirmediği kanaatindeyiz. Hukuki mütalaadan aleyhe olanları kabul etmiyoruz. Takdiri mahkemeye bırakıyoruz. Sanığın söylemlerinde aşağılama ve hafife alma kastı olmadığı kanaatindeyiz. Sanığın müsnet suçtan beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Fazıl Say, Ömer Hayyam'a ait olduğunu söylediği bazı dizeleri Twitter'da paylaşmış ve 3 kişi şikayetçi olmuştu.

KENDİNİ BÖYLE SAVUNMUŞTU

''Twitter'de yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur'' diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini açıklamıştı.

Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamların yüklendiğini savunarak, ''Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benim iradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir'' ifadesini kullanmıştı.

SAY NE DEMİŞTİ

Fazıl Say'ın alıntı yaptığı ve şikâyete konu olan Ömer Hayyam'ın şiirinin dörtlüğü şöyle:
‘Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun Cennet-i alâ meyhane midir? ‘Her mümin'e iki huri' diyorsun Cennet-i alâ k...... midir?

Say'ın kendi yazdığı tweetler ise şöyle:

”Muezzin 22 saniyede okudu akşam ezanını yahu. Prestissimmo con fuco!!! Ne acelen var? Sevgili? Rakı masası?” Ben ateistim :) diğer yarısını bilmem :)) Ateistim ve bunu bu kadar rahat söyleyebildiğim için gururluyum.

FAZIL SAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Fazıl Say'ın karar ile ilgili açıklaması şöyle: "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye'deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir."