BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,85
ALTIN 2.415,23
HABER /  GÜNCEL

Fazıl Say, Çağlayan'da ilk duruşmaya çıktı

Ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say hakkında "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan dava İstanbul'da başladı.

Abone ol

Ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say hakkında "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan dava İstanbul'da başladı.

Savcının iddianamesini ve sanık tarafının taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Şubat 2013'e erteledi.

Say'a, çok sayıda sanatçı ile sivil toplum örgütü ve solcu siyasi parti temsilcileri destek veriyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ise Say'ın, "saçmalama özgürlüğünü" kullanmış sayılması gerektiği görüşünde.

Sonraki duruşma 18 Şubat'ta

Twitter hesabında paylaştığı ve Ömer Hayyam'a ait olduğu sanılan bir rubaide geçen ifadeler nedeniyle hakkında dava açılan Fazıl Say, İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

"Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçu atılan Say hakkında 9 ay ila 1,5 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Şikayetçi olarak davayı açtıran Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek de duruşmada hazır bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, duruşmada savcının iddianamesini dinleyen Say, "Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum" diyerek, duruşmalardan izinli sayılmayı talep etti.

Bu talebi kabul eden hakim, sonraki duruşmanın 18 Şubat 2013'te yapılmasına karar verdi.

Duruşmanın görüldüğü Çağlayan Adliye Sarayı önündebir grup, Say'a destek için toplandı.

Aralarında Tarık Akan ve Rutkay Aziz gibi tanınmış sanatçılar ile Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Emek Partisi üyelerinin olduğu gruptakiler, "Fazıl Say yalnız değildir", "Özgür sanat, özgür dünya",

"AKP, sanattan, sanatçıdan elini çek" yazılı pankartlar taşıdı.

Almanya'daki federal parlamento üyesi Sevim Dağdelen ise 120'ye yakın Alman milletvekilinin imzaladığı bir mektubu Başbakan Tayyip Erdoğan'a gönderdi.

Dağdelen'in adliye binası önünde duyurduğu mektupta, ifade özgürlüğünün engellenmemesi istenerek, "Böyle bir dava sanatsal özgürlüğe bir darbe olduğu gibi Fazıl Say şahsında ise aynı zamanda insanlık kültürüne

bir darbeyi teşkil etmektedir" deniliyor.

'Nazi Almanyası' benzetmesi

Fazıl Say, kendisine destek için önceki gece Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinliğe gönderdiği mesajda, "Türkiye'de yaşananların Nazi Almanyası'nı hatırlattığını" söyledi.

Ünlü tiyatrocu Genco Erkal'ın okuduğu mesajda şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’de yaşanan hukuksal tuhaflıklar tüm dünyanın dikkatini çekmeye başlamıştır. Bu bana açılan dava tahammülsüzlüğün, baskının, din,

mezhep, inanç ve fikir özgürlüğü konularının ülkemizde ne kadar kısıtlandığı ne kadar baskı altına alındığını açıkça ortaya koymaktadır."

Gece etkinliğinde, Fazıl Say'ın babası ve müzikolog Ahmet Say, Tarık Akan, Aslı Öngören ve Nejat Yavaşoğulları gibi çok sayıda sanatçı ve aydın yer aldı.

Diğer yandan, Türk hükümetinin Başmüzakerecisi ve AB Bakanı Egemen Bağış, davayla ilgili olarak, "Ben eğer yargı mensubu olsaydım bunu, Fazıl Say’ın 'saçmalama özgürlüğü' içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini

düşünürdüm" dedi.

Roma'da Doğan Haber Ajansı'na konuşan Bağış, "kimsenin inançlarla dalga geçme hakkı olmaması gerektiğini" belirterek şöyle konuştu: "Keşke Fazıl Say, insanların değerlerine daha saygılı olabilseydi. Böylece

Türkiye böyle bir davayla karşılaşıp, bunu uluslararası platformda anlatmak durumuna düşmeseydi."