BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  DÜNYA

13 milyon ABD'li masa altına girecek!

Dünyanın en büyük deprem tatbikatına katılacak olan 13 milyondan fazla Amerikalı bugün masa ve sıraların altına saklanacak.

Abone ol

Los Angeles ve New York halkı kendi zaman dilimlerine göre sabah saat 10.18'de büyük bir deprem sırasında ne yapmaları gerektiğinin provasını yapacaklar. Yerel rado istasyonları 7.8 şiddetinde bir deprem olacağına dair uyarı anonsları yaparken, arka planda kaygılandırıcı bir takım gürültüler duyulacak.

Bu toplu prova, ABD'nin Batı Kıyısı boyunca uzanan San Andreas tektonik fay hattı üzerinde yaşayan halkı bilinçlendirmek amacıyla oluşturulan Californialı grup Shakeout tarafından koordine ediliyor.

OLASI BİR DEPREMDEN KORKULUYOR

Büyük depremlerin aynı bölgeyi her 150 yılda bir vurması bekleniyor ama son güney California depreminin üzerinden 300 yıl geçti ve artık geciken bu depremin her an vurmasından endişe ediliyor.

Tatbikatın organizatörlerinden Lance Webster, İngiliz Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Riskli bölgelerde yaşayan halkın doğal eğilimi tehlikeyi önemsiz gibi göstermek ya da tamamen görmezden gelmek şeklinde tezahür ediyor. Bu tatbikatın amacı insanları korkutmak değil ama hazırlıklı olup hayatta kalabailmeleri için onlara olumlu birşeyler vermek" dedi.

Webster, ilk sarsıntılar sırasında neler yapılması gerektiğinin yanısıra, büyük depremler su borularını ve yol bağlantılarında hasara neden olacağı için yanlarında acil durum suyu bulundurmaları gerektiğini söyledi.

Tatbikata katılacak 9 milyon Californialı'nın yarısından fazlası Batı Kıyısı'ndaki okul ve üniversitelerdeki öğrenciler olacak.