BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.402,92
HABER /  GÜNCEL

Fay hatları imara mı açılıyor?

Depremde 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği bu ildeki arazilere ilişkin inşaat yasağının daraltılması ve imara açılması tepki topladı

Abone ol

17 Ağustos depreminde yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Sakarya'nın Akyazı ile Erenler ilçelerinde fay koruma bantlarına inşaat yasağı daraltılarak 'önlemli alan' adı altında imara açıldı.

Depremin ardından yapılan incelemede, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Akyazı ilçesinde, üzerinde iki lise, beş öğrenci yurdu, iki ilköğretim okulu ve bir anaokulu, öğretmenevi ve yüzlerce konut bulunan bölgede fay hattı tespit etti. Bu tespit sonrası 2 kilometre uzunluğundaki fay hattının sağ ve solunda 75'er metreden 150 metrelik alana imar yasağı getirdi. Ancak Akyazı Belediyesi geçen yıl "Halk istiyor" diyerek fay koruma bandını dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na başvurarak küçülttürdü. Koruma bandının 20 metresi 'uygun olmayan alan', 130 metrelik kısmı ise 'önlemli alan' olarak plana işlenerek imara açıldı. Son bir yılda, üç mahallenin bulunduğu bölgede yeni inşaatlar yapıldı.

SIRA ARİFİYE'DE

Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, fay hattının daraltılmasına ilişkin, uygulamanın Akyazı'ya özel olmadığını açıkladı. Arifiye Belediyesi de fay hattının geçtiği ilçede, Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan 2 bin 445 metre uzunluğunda kılcal fay hattına getirilen 145 metrelik imar yasağının kaldırılması için girişimlerde bulunuyor.