BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fay dibine inşaat izni geldi

17 Ağustos’taki büyük depremin ardından Sakarya’nın Akyazı ilçesinde fay hattının iki tarafına getirilen 75’er metrelik imar yasağı düşürüldü.

Abone ol

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde 17 Ağustos Depremi ardından tespit edilen fay hattına 75’er metrelik uzaklığa ev yapılmamasına yönelik imar yasağını 10 metreye düşürdü. Marmara Depremi’nin ardından Akyazı İlçesi’nin Fatih, Cumhuriyet ve Konualp Mahalleleri’nde Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği 2 bin 850 metrelik hat boyunca yerleşime izin verilmemesi kararı alındı.

Mahalleliler istedi

Bunun üzerine fayın geçtiği yerin her iki tarafında 75’er metreden olmak üzere 150 metre genişliğinde koruma bandı oluşturuldu. Bu kararın ardından 2007 yılında ilçe merkezinde bulunan 3 mahallenin sakinleri koruma bandı nedeniyle arsalarına bina yapamadıklarını ve arsalarının değerinin düştüğünü belirterek bu uygulamanın kaldırılması için Akyazı Belediyesi’ne başvurdu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı adına İ. Ejder Kaya imzasıyla 26 Nisan tarihinde Akyazı Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazıda, fay hattı üzerine konulan 150 metrelik koruma bandının iki tarafından 10’ar metre olmak üzere 20 metreye düşürüldüğü belirtildi.

Olumlu buldu

AKYAZI Belediye Başkanı Ak Partili Yaşar Yazıcı, fay hattı boyunca imar yasağı uygulanan koruma bandının 150 metreden 20 metreye indirilmesiyle ilgili Belediye Meclisi’nin perşembe günkü toplantısında planlar üzerinde bilgi verdi. Kararı olumlu bulan Yazıcı iki yıl önce imar planında koruma alanının daraltılmasıyla ilgili mahallelerde halkla planlar üzerinde değerlendirme yapmış,onların da görüşünü almıştı.

6 büyüklüğünde deprem riski 10 yılda % 83.8

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Akyazı Belediyesi’ne gönderdiği yazıda ilçe merkezli 100 kilometre yarı çaplı bölgede deprem tehlike ve risk analizlerini de açıkladı. Bölgede 10 yıl içerisinde 6 büyüklüğünde deprem olma riskinin yüzde 83.8 olduğu belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yeraltı su seviyesinin de yüzeye yakın olduğu belirtilerek yapılan sıvılaşma analizlerinde sıvılaşma potansiyelinin çok yüksek olduğunun gözlendiği açıklandı.