BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  GÜNCEL

Fatma Şahin Gaziantep'i yaratıcı şehir yaptı

GAZİANTEP artık yaratıcı şehirler ağına girdi. UNESCO tarafından korumaya alınan Gaziantep'in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuştu.

Abone ol

GAZİANTEP gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. Bu kararla lahmacundan, ekşili köfteye Antep mutfağı gastronomi dalında korumaya alındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmekle ilgili, ellerindeki büyük potansiyeli, uluslararası bir dile çevirdiklerini vurguladı.

Gastronomi konusunda büyük bir özenle çalıştıklarını vurgulayan Şahin, lobi çalışması yaparak uzman kişilerden fikir aldıklarını söyledi. Gaziantep'in bu ödülü hakettiğini söyleyen Fatma Şahin, "Bizim birikmiş büyük bir insan hazinemiz var. Bu kararla kültürel mirasımızın zenginliği artık dünya tarafından tescillenmiş durumda. Bugün bu birikimle gastronomi alanında Türkiye’nin en iyisiyiz.  Bunun uluslararası kuruluşlar tarafından tescili önemliydi. UNESCO’nun yaptığı bu birikimi tescil etmek oldu" dedi.

UNESCO TESCİLLİ ŞEHİR

 'Gastronomide alınan bu tescille önümüzde yeni bir dönem başladı' diyen Fatma Şahin, bunun turizme artı değer sağlayacağını söyledi. Kültür Turizmi alanında alınan bu ödülün dünyaya iyi duyurulması gerektiğini belirten Fatma Şahin şunları söyledi;

-"Dünyayı  buraya taşımamız lazım. Dünya bu farklılığı, bu güzelliği yerinde görmeli. Bu nedenle bununla ilgili büyük bir lansman yapacağız. İnşallah Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, kültür ataşelerinin, büyük sanat insanlarının ve  gastronomi uzmanlarının katılacağı bir lansman yapacağız.

FATMA ŞAHİN'İN EN SEVDİĞİ YEMEK HANGİSİ?

Gaziantep'in mutfağını tescilleten Fatma Şahin sevdiği yemekleri de şöyle anlattı;

-"Bizim bir fark yaratmamızın nedeni bizim yuvarlamamız, ekşili ufak köftemiz, içli köftemiz bütün çeşitlerimizde saatlerce uğraşmamız gerekiyor. Yani böyle bir çorba yapar gibi Antep yemeği yapmanız mümkün değil. Ciddi bir zaman ayırmanız lazım. Önce hammaddeyi çok iyi organize etmeniz, sonra bu farkı ortaya koymanız gerekiyor. Ben böyle baktığım zaman hepsi birbirinden lezzetli ama benim rahmetli annemin de çok iyi yaptığı “ekşili ufak köfte” dediğimiz, “analı kızlı” dediğimiz bir yemeğimiz var. Bu yemek firik ile et suyuyla yapılıyor. İçine nohut konularak ve özellikle nar ekşisiyle yapılıyor. Bu gerçekten çok farklı, lezzetli ve emek gerektiren bir yemek."