BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.439,22
HABER /  GÜNCEL

Fatma Aliye edebiyatçıları böldü

Yeni kağıt paraların üzerine Fatma Aliye’nin resminin konulması tartışma yarattı. 50 lira edebiyat dünyasını ikiye böldü.

Abone ol Yeni kağıt paraların üzerine "ilk kadın Türk romancısı" olarak bilinen Fatma Aliye’nin resminin konulması tartışılıyor.

Merkez Bankası yeni kâğıt ve madeni paraları 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren piyasaya sürdü ve bir ilk de bu sayede gerçekleşmiş oldu. İlk kez paraların üzerine bir kadın resmi konuldu, bunun için “ilk Türk kadın romancı” olarak anılan Fatma Aliye tercih edildi. Ancak bu tercih, edebiyatçılar ve tarihçiler arasında farklı yorumlara neden oldu.

Fatma Aliye’nin “feminist, ilerici” olduğunu düşünenler ve kararı destekleyenlerin yanı sıra, Halide Edip Adıvar, Afet İnan gibi isimler dururken Fatma Aliye’nin tercih edilmesini eleştirenler, “Tanınmayan bir isim” diyenler de bulunuyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Tarihçi - Topkapı Sarayı Müdürü)

Kalabalık nüfuslu toplumlar, büyük milletler için paralara konan resimlerin herkes tarafından tanınması gerekir. Fatma Aliye, Osmanlı’daki aydın kadınlardan biri ama kim biliyor onu? Paraya resmi konulan kişinin hem yurttaki insanlar hem de yabancılar tarafından tanınıyor olması gerekir. Bu açıdan Halide Edip Adıvar olabilirdi.

Konur Ertop (Edebiyat Eleştirmeni)

Hakkında yazılan çeşitli kitaplardan, Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı ve çağına göre ileri görüşlere sahip bir yazar olduğunu biliyoruz. Kadınların yazı yazması, yabancı dil öğrenmesi gibi konularda çabası var.

Sevgi Özel (Dil Derneği Başkanı - Yazar)

Paraya Cumhuriyet dönemi kadınlarından birinin resmi konulabilirdi. Mesela ilk aklıma gelen isim Afet İnan. Afet İnan, Batı’da yapılan çalışmalarla Türkiye arasında köprü olmuş bir kadın.

Turgut Özakman (Araştırmacı - Yazar)

Müslüman kadınların hâkimlik, hükümdarlık yapmasını savunan, kadın hakları konusunda savaşım vermiş bir isim olarak tanınır. Kadın hareketleri konusundaki kitaplarda Fatma Aliye Hanım’dan saygıyla söz edilir. (Kaynak: Hürriyet)