BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

Fareden bulaşan virüs öldürdü

Keneden sonra bu kez farenin taşıdığı bir virüs yüzünden bir kişi öldü. Hanta virisü Türkiye'de ilk kez görülüyor ve bakın nasıl bulaşıyor?

Abone ol

Küresel ısınmayla birlikte salgına dönüşeceğinden korkulan ölümcül virüsler arasında gösterilen Hanta, Türkiye’de de ölümlü vakalarla ortaya çıktı.

Bartın’da 46 yaşındaki İlyas Bilgin, parmağına batan dikenin yol açtığı bir dizi komplikasyon sonucunda hastaneye kaldırıldı ve orada can verdi. Bilgin’in kanında Hanta virüsü tespit edildi.


PARMAĞINA BATAN DİKENDE HANTA VİRÜSÜ VARDI

Bartın’a bağlı Hasankadı Beldesi’nde oturan İlyas Bilgin’in (46) parmağına Şubat ayında diken battı. Parmağı moraran ve şişen Bilgin, iki hafta sonra üşüme, yüksek ateş, kusma ve bulantı şikáyetiyle ailesi tarafından Hasankadı Sağlık Ocağı’na götürüldü. Buradan Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Bilgin, acil serviste yapılan müdahaleden sonra Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Hastanesi’ne sevk edildi ve 20 Şubat’ta yaşamını yitirdi.

16 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderilen kan örneğinin incelenmesi sonucunda İlyas Bilgin’de Hanta virüsü tespit edildiği bildirildi. Hanta virüsü şüphesiyle Bartın’dan 12, Zonguldak’tan da dört olmak üzere toplam 16 hastanın ZKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Hıfzıssıhha Merkezi’nde yapılan analiz sonuçlarına göre, sekiz hastada virüsün pozitif çıktığı ve beşinin tedavi altında bulunduğu, ikisinin de taburcu olduğu bildirildi.

ÖLDÜRÜCÜ HANTA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

[PAGE]



FARE DIŞKISINDAN GEÇİYORMUŞ

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında virüs ile ilgili şu bilgiler verildi: "Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınması şeklinde insana bulaşmaktadır.

1950’li yıllarda ilk kez Kore’de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut olup, akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tipi ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ TESPİT EDİLDİ

Bu hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkánları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Hanta virüsünden korunmak için kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama şeklinde yapılması gerekmektedir."

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği bilgilere göre virüs insandan insana bulaşmıyor.