BIST 10.046
DOLAR 32,25
EURO 34,64
ALTIN 2.412,15
HABER /  GÜNCEL

Fakirin mangalı zamlanıyor

Özellikle yaz aylarında mangallarda arzı endam eden tavuk, hayal oluyor. Tavuk etine üreticiler büyük oranda zam yapacak!

Abone ol Özellikle ucuz fiyatı sebebiyle dar gelirli vatandaşın yoğunlukla tükettiği tavuğun, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle bir haftada iki zam görmesi bekleniyor. Yarından itibaren fiyatları yüzde 10 artırması beklenen üreticilerin, 20 Temmuz'dan sonra yüzde 8'lik yeni zam uygulayacak.

Kene vakaları üzerine pikniklere ara verilmesi, sebze-meyve tüketiminin artması, yüksek pirinç fiyatları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan ve geçtiğimiz ay fiyatları yüzde 15-20 oranında aşağıya çeken tavuk üreticilerinin, kademeli olarak fiyatları yeniden yukarı çıkaracağı belirtildi.

Adana'da üretim yapan Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt genelindeki tavuk üreticilerinin son dönemde sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, bazılarının maliyetleri bile karşılamakta güçlük çektiğini vurguladı.

Tavuk fiyatlarında büyük değişiklikler yaşanmamasına karşın, son 2 yılda mısır, soya, kanola, buğday, arpa gibi girdilere yüzde 50-60 oranında zam geldiğini anlatan Çalışkan, ''Daralan piyasayı yeniden canlandırabilmek adına fiyatları geçen ay aşağıya çektik. Bu üreticiyi memnun etmedi. Sadece stoklardaki ürünlerin tüketimine yönelik ve piyasayı canlandırmak için yapılan bir hareket oldu. Ancak, artan girdi maliyetleri üreticinin tam anlamıyla belini büktü'' dedi.

Çalışkan, bir kilo tavuk maliyetinin yüzde 70'ini yemin oluşturduğunu, bunun da yüzde 30'unun soyadan meydana geldiğini belirterek, soyada son iki yılda yüzde 300 oranında zam yaşandığını ifade etti.

Maliyet artışlarına karşın tavuk üreticilerinin artık tutunamaz hale geldiğini ve zam için ortak hareket kararı aldığını belirten Çalışkan, şöyle devam etti:

''Türkiye'deki tavuk üreticilerinin toplamda aylık zararı 26 milyon YTL'ye ulaşıyor. Zamlarla zararı biraz da olsa rahatlamaya çalışacak. Pazartesi gününden itibaren fiyatlara yüzde 10 oranında zam yapılması planlanıyor. Üretici firmaların bu fiyatlarla da yüzü gülecek değil. Ancak yarası hafifleyecek. Tavuğun tüm yediklerine aşırı derecede zam geldi. Mısır, soya yağ, buğday arpa, her şey zamlı. Üretici firmalar olarak kan ağlıyoruz. Bu zamlarla da pazarı rahatlatmayacak. 20 Temmuz'da yeni bir zam dalgası daha yaşanacak. Fiyatlarda ortalama yüzde 8 oranında zam yapılacak. Ancak bu şekilde nefes almaya başlayacağız. Zaten yapılan zam değil, zararı azaltmadır. Aksi taktirde, bir ay daha sıkıntılı şekilde satışlarımız devam ederse kimse üretim yapamaz hale gelir. Brezilya'dan, Amerika'dan tavuk ithal etmeye başlarız.''