BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Faiz lobisine virüs benzetmesi

Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Ramazan Taş, Gezi Parkı olaylarıyla gündeme gelen faiz lobisine dikkat çekti.

Abone ol

Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Ramazan Taş, "Türkiye'den yüksek faiz kazancı alamamaları faiz lobisini rahatsız ediyor. Borsa ve faizlerdeki aşırı tepki, aslında faiz lobisinin ortak hareket ettiğini gösteriyor" dedi.

Ekonomide yaşanan son gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Taş, Türkiye’de 2013 yılında faizlerin yüzde 5'in altına inerek Cumhuriyet döneminin en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Ülkenin faiz yükünün azaldığını, borç stokunun da otomatik olarak gerilediğini anlatan Taş, bu durumun ilk defa yaşandığını söyledi. "Bu yabancı sermayeyi rahatsız ediyor" diyen Yrd. Doç. Dr. Ramazan Taş, şöyle devam etti:

"2012'de Türkiye'ye, 45 milyar dolar yabancı sermaye girdi. Bunun 41 milyar doları, portföy yatırımı, tahvil, bono, borsa veya bankalara mevduat olarak gelmiş. Yani 45 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin yaklaşık 41 milyar doları sıcak para. Bunların tek amacı yüksek faiz ve kur arbitrajından faydalanmak. Türkiye'den yüksek faiz kazancı alamamaları faiz lobisini rahatsız ediyor."

FAİZ LOBİSİNE VİRÜS BENZETMESİ

Taş, Türkiye'de iki yıldır yenilikçi para politikaları uygulandığını ifade ederek, "negatif reel faizin sıcak parayı sonlandıracak ve doğrudan yatırımı başlatacak bir süreç olduğuna" işaret etti. Taş, şunları kaydetti:

"Yüksek getiri elde etmek için Türkiye’ye gelen yabancı sermaye ve Türkiye’deki yerli sermaye, bu negatif reel faiz döneminden çok ciddi rahatsızlık hissediyorlar. Hem getirileri hem de reel olarak mevcut sermayeleri azalıyor. Bunu önlemek için psikolojik bazı etkenlerden yararlanarak tekrar faizin yükselmesini istiyorlar. Gezi Parkı olayı böyle bir fırsat verdi. Borsa ve faizlerdeki aşırı tepki, aslında faiz lobisinin ortak hareket ettiğini gösteriyor. Faiz lobisi, finansal piyasada işlem yapan ve gelirini faiz hareketlerinden kazanan kesimler, virüs gibi bir şeydir. Önemli olan bünyeyi sağlam tutup, bu tip virüslere açık kapı bırakmamak."