BIST 10.083
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.423,43
HABER /  GÜNCEL

Düşürülen jetle ilgili bomba iddia

Suriye'nin uluslararası sularda düşürüldüğü iddia edilen Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 keşif uçağıyla ilgili çarpıcı gelişme.

Abone ol

Günün bombasını Taraf patlattı. Gazete, Türk jetinin Suriye hava sahasının içinde ve tam sınırındayken vurulduğunu duyurdu.

Son dönemde hükümete karşı yayınlarıyla dikkat çeken Taraf'ın bugünkü manşeti iktidarı sıkıntıya sokacak türden. Bu haber Ankara'nın, jetin uluslararası sularda düşürüldüğü görüşünü çürütüyor.

"F-4 Suriye hava sahasında vuruldu" başlığıyla okurların karşısına çıkan gazete, iddiasını İzmir’deki NATO üssü ve Kıbrıs’taki İngiliz egemen üssünden yapılan uçuşlara ilişkin kayıtlara dayandırdı. Gazete ayrıca Uludere olayı gibi 22 Haziran'da düşürülen uçakla ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmemekle eleştirdi. İşte o haberin ayrıntıları:u.20120809090304.jpg

BATILI ÜLKELERDEN FARKLI BİLGİ
Resmî askeri açıklamalar bu şekilde kafa karıştırırken, Batılı ülkelerden Ankara tarafına farklı bilgiler gelmeye devam ediyor. Hatta kimi Batılı diplomatik kaynaklar, kıracaklarını bildikleri Ankara’da resmî yetkililere aktarmadıkları kimi bilgi ve yorumları basınla paylaşabiliyorlar. Bir Batılı diplomat, Ankara’nın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla F-4’ün düşürülmesinden birkaç gün sonra yaptığı ilk açıklamanın, hatalı bir nitelik taşıdığına işaret ederek, “Ankara’nın, daha uçağın enkazına bile ulaşılmamışken, ‘Uçak Suriye tarafından uluslararası sularda düşürüldü’, gibi çok net bir açıklama yaparak, yanlış politika izlediğini” söyledi.

Ancak Batılı diplomatik kaynakların fikirbirliği ettiği konu, nerede olursa olsun Suriye’nin F-4 jetini hiçbir ikazda bulunmadan düşürmüş olmasının kabul edilebilir olmadığı.

SURİYE'DE DÜŞÜRÜLDÜĞÜ TEZİ GÜÇLENİYOR
Türkiye, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, F-4 jetinin, çok kısa bir süreliğine Suriye hava sahasına girdiğini ancak ilgili Türk askeri makamlarının ikazı ile hemen bu hava sahasından çıktığını ve uluslararası sularda iken Suriye tarafından düşürüldüğünü belirtmişti. Ne varki, gerek İzmir’deki NATO üssü gerekse Kıbrıs’taki İngiliz egemen üssünden yapılan uçuşlara ilişkin kayıtlar, jetin, Suriye hava sahasının içinde ve tam sınırındayken vurulduğunu gösteriyordu. Ankara’da hükümet, jetin uluslararası sularda düşürüldüğü şeklinde dünyaya ilan ettiği tezinin tersi bu bilgilere ulaştıkça sıkıntılı anlar yaşamaya başladı.

Diğer yandan, Türkiye, jetin, olay sırasındaki misyonunu, keşif amaçlı Türkiye’deki radar üslerini denetlemek olarak açıklamıştı.

Doğru Türkiye, Doğu Akdeniz bölgesinde yeni konuşlandırdığı bazı radarlarını, iyi çalışıp çalışmadığı konusunda test ediyordu. Ama bir diğer misyonu da, Suriye sularına yakın ve hatta içine girerek yaptığı uçuş sırasında, bu ülke hava savunma sistemlerini test etmekti. Zira jet, yaklaştıkça Suriye radarları da aktive hale gelip, yerlerini belli etmiş oldular.