BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.440,13
HABER /  GÜNCEL

F-35in parçası Türkiyede üretilecek

Geleceğin savaş uçağı olarak tabir edilen F-35'lerde önemli gelişme. Uçağın motorundaki bir parçası burada üretilecek.

Abone ol

TUSAŞ Motor Sanayi (TEI), F-35 Lightning II uçaklarında kullanılacak F136 motorunun önemli parçası olan ve en gelişmiş jet motoru üretim teknolojisini gerektiren "blisk spool" parçalarının üretimi için seçildi.

GE Aviation, TEI'yle ilk adımda 150 milyon dolarlık anlaşma yapma kararı aldı. Üretim programı süresince devam edecek bu anlaşmanın değerinin 395 milyon doları aşması bekleniyor.

TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre bu anlaşma, TEI/GE genel girişimini, gelecekte hem gelir hem de teknoloji açısından etkili bir büyüme gerçekleştirmesine imkan tanıyacak özel bir konuma yükseltiyor. TEI'nin Eskişehir fabrikası GE Aviation blisk Mükemmellik Merkezi olarak belirlendiğinden, GE, F136 blisk'lerine ek olarak, TEI ile havacılık endüstrisi türevi farklı motor blisk'lerinin anlaşmalarını da gerçekleştirdi.

Bir TEI/GE mühendislik ortaklığı olan İstanbul'daki Türkiye Teknoloji Merkezi (TTM) GE'nin tescilli üretim süreçlerinin ve tekniklerinin Eskişehir'e iletilmesinde yardımcı olacak. GE Marmara Teknoloji Merkezi'nden yola çıkılarak oluşturulan TTM, açılışı 18 Haziran'da yapılacak yeni kurulan tesiste, GE'nin geniş askeri ve ticari hava taşıtı motorları yelpazesi üzerinde çalışacak 240 Türk havacılık tasarım mühendisine iş olanağı sağlayacak.

F136 motoru şimdiye kadar geliştirilmiş en ileri taarruz savaş uçağı motoru ve ABD ordusu ile sekiz ortak ülkenin kullanacağı F-35 Lightning II uçağının bütün modellerinde yer alacak. Yeni F136 motorunun 2009 başındaki ilk çalışma testleri GE Rolls-Royce Fighter Engine Team'in bir yıl içindeki önemli başarılarının en üst noktasıydı. Programın 2008 yılındaki Kritik Tasarım Gözden Geçirme işlemi, Peebles Ohio'daki mükemmel yeni test alanında yapılan ilk testte ve Tennessee'deki US Air Force Arnold Engineering Development Center'da (AEDC) gerçekleştirilen tam art yakıcı testinde olduğu gibi başarılı bir şekilde tamamlandı. F136 motorlarının F-35 Lightning II uçakları için ilk üretiminin ise 2012'de teslim edilmesi programlandı.