BIST 10.099
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.426,34
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Ezber bozacak Kürt anketi!

Doğudaki Kürtler'e 'Anadilde eğitim sizce sorun mu?', 'Kendinizi TC vatandaşı olarak görüyor musunuz?' diye soruldu. İşte cevaplar!

Abone ol

Bahçeşehir Üniversitesi (BÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu, ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sosyo-Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Yapı Araştırması''nın sonuçları yayınlandı.

Türkiye'nin Doğu ve Güney Doğusu'nda, köy ve mezralar da dahil olmak üzere, 19 ilinde ve Türkiye'nin Batısı ve Güneyi'nde de Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre son 20 yılda en fazla göç alan 10 ilinde gerçekleştirilen araştırmanın toplam 29 il, 530 ayrı yerleşim biriminde yapıldığını anlatan Çitlioğlu, ''Bu bağlamda 27 bin 726 hane halkına ulaştık. Bunlardan 4 bin 761 kişiyle yüz yüze görüşme yaparak toplam 612 soru sorduk'' dedi.

DOĞUDAKİ KÜRTLER NEREDE YAŞAMAK İSTİYOR?

Güneydoğu'da yaşayan halka “İmkânınız olsa Türkiye’nin neresinde yaşamak istersiniz?” sorusu soruldu. Cevaplar şöyle:

Buradan memnunum yüzde 50.2

İstanbul......... yüzde 12.9

İzmir.............yüzde 4.8

Antalya...........yüzde 4.8

Ankara............yüzde 4.0

Çitlioğlu, buna göre, ''ailevi'' nedenlerle göç edenlerin oranının yüzde 27.1, ''güvenlik'' ve ''terör'' nedeniyle göç edenlerin oranının ise yüzde 9.4 olduğunu bildirdi.

KENDİNİZİ TC VATANDAŞI HİSSEDİYOR MUSUNUZ?

''Türkiye Cumhuriyeti benim için önemlidir ya da değildir'' konusunda da;

''Türkiye Cumhuriyeti benim için önemlidir'' diyenlerin oranının yüzde 99.1,

''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak benim için önemlidir'' diyenlerin oranının yüzde 99,

''Türkiye Cumhuriyeti bayrağı benim için önemlidir'' diyenlerin oranının yüzde 99.2,

''İstiklal Marşı benim için önemlidir'' diyenlerin oranının ise yüzde 99 olduğunu ifade etti.

Ercan Çitlioğlu, bu sonuçların, Türkiye'nin bölünme korkusunun içinde yaşadığı şu günlerde, vatandaşların neredeyse tamamının ortak aidiyetler temelinde bir araya geldiği ve ulusal değerleri simgeleyen konular konusunda aralarında herhangi bir ayrılık olmadığını göstermesi bakımından rahatlatıcı bir etki olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

ETNİK AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR MUSUNUZ?

Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu, vatandaşlara, ''Etnik ayrımcılığa maruz kalıp kalmadıklarını'' sorduklarını belirterek, ''etnik ayrımcılığa maruz kalmadıklarını'' söyleyenlerin oranının yüzde 75.1, bu soruya, ''Evet biz etnik ayrımcılığa maruz kalıyoruz'' diyenlerin oranının da yüzde 17.6 olduğunu söyledi.

ANADİLDE EĞİTİM SORUN MU?
DTP TÜM KÜRTLERİ TEMSİL EDİYOR MU?
PKK DEYİNCE AKLINIZA NE GELİYOR?

[PAGE]



''DTP, BÜTÜN KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR DİYENLER YÜZDE 47.5''

Özellikle, ''DTP'nin bütün Kürtleri temsil edip etmediğinin'' sorulduğunu, buna, ''Türkiye'nin Güneydoğusunda ve Doğusunda, ''ediyor'' diyenlerin oranının yüzde 23.5, ''etmiyor'' diyenlerin ise yüzde 47.5 olduğunu bildirdi.

TOPLUMSAL HAYATINIZIN VAZGEÇİLMEZİ NE?

Yine, vatandaşlara, ''toplumsal hayatın vazgeçilmezlerini'' sorduklarını, aldıkları yanıtlar arasında öne çıkan konunun yüzde 89.9 oranıyla ''dini inanç'' olduğunu belirten Çitlioğlu, ''etnik kimlik'' sonucunun ise 57.3'le dördüncü sırada yer aldığını ifade ederek, ''kimlik'' sorununun aktarıldığı gibi toplumsal yaşamda vazgeçilmez nitelikte bir sorun olmadığının da böylece ortaya çıktığını söyledi.

ANADİLDE EĞİTİM SORUN DİYEN SADECE YÜZDE 2,8

Çitlioğlu, ''ana dilde eğitim'' sorunun ise yüzde 3.3 oranında değer taşıdığını, ''terör'' ve ''güvenlik'' sorunun ise da yüzde 2.8 olduğunu açıkladı.

PKK DEYİNCE AKLINIZA NE GELİYOR?

Son olarak, ''Kendilerini Kürt ve Zaza olarak beyan edenlere, PKK dendiğinde akıllarına ne geldiğini'' sorduklarını bildiren Çitlioğlu, ''Kendilerini Kürt olarak tanımlayanların'' yüzde 41.4'ünün ''PKK denildiğinde bunun kendilerinde terörist ve bölücü örgüt kavramlarını çağrıştırdığını'' söylediklerini, ''Kürt kökenli vatandaşların haklarını savunan örgüt olarak PKK'yı tanımlayanların'' oranının ise sadece yüzde 9.9 olduğunu kaydetti.


TERÖRÜN EN BÜYÜK NEDENİ NE?
GELECEĞİNİZİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
ARKADAŞINIZI NEYE GÖRE SEÇİYORSUNUZ?

[PAGE]

DEVLET BEKLENTİLERİ KARŞILIYOR MU?

Vatandaşlara ''Devletin, beklentilerini karşılayıp karşılamadığını'' sorduklarını, bu konuda aldıkları yanıtların da üzücü olduğunu açıklayan Çitlioğlu, ''karşılamıyor'' diyenlerin oranının yüzde 45.22, ''karşılıyor'' diyenlerin de yüzde 30.76 olduğunu kaydetti.

TERÖRÜN EN BÜYÜK NEDENİ İŞSİZLİK

Ercan Çitlioğlu, ''Terörün nedenleri'' konusuna, yüzde 25.1 oranında kişinin ''işsizlik'' cevabıyla birinci sırada, yüzde 15.7 oranında kişinin ise ''ayrımcılık'' cevabıyla, ikinci sırada yer aldığını belirtti.

KENDİ GELECEĞİNİZİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Yine, vatandaşlardan ''Kişilerin etnik kökenine göre ailesi, kendisi, toplumun ve ülkenin geleceği için değerlendirmeler yapmalarını istediklerini söyleyen Çitlioğlu, ''Kendi geleceğinizi nasıl görüyorsunuz? Daha mı iyi olacak? Daha mı kötü olacak? Fark olmayacak mı?'' sorularına, ''Kendi geleceklerini daha iyi olarak görenlerin'' oranının yüzde 33.6, ''Kendi geleceklerini daha kötü olarak görenlerin'' oranının yüzde 34.8, ''Farklı olmayacak'' diyenlerin oranının 'yüzde 18.9, ''Toplumun geleceği daha iyi olacak'' diyenlerin yüzde 24.4, ''Toplumun geleceği daha kötü olacak'' diyenlerin yüzde 53.9, ''Ülkenin geleceği daha iyi olacak'' diyenlerin oranını yüzde 25.8, ''Ülkenin geleceği daha kötü olacak'' diyenlerin oranının ise yüzde 52.4 olduğunu açıkladı.

ARKADAŞLAR ETNİK KÖKENE GÖRE SEÇİLMİYOR

Çitlioğlu, özellikle göç alan illerde ''Birlikte yaşama iradesinin ve isteğinin güçlü olup olmadığı'' sorulduğunda, ''komşu, arkadaş seçmede etnik kimliğin çok alt sıralarda yer aldığını'' gördüklerini, ancak bunda ''dini inancın etnik kimlikten daha ön sırada yer aldığı'' sonucunun ortaya çıktığını belirtti.