BIST 9.970
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.435,13
HABER /  GÜNCEL

Eyüp Sultan'da 15 bin kişilik iftar!

Eyüp Belediyesi, Haliç'te tarihi Galata Köprüsü üzerinde ''Eyüp Sultan İftarı'' adı altında 15 bin kişilik iftar yemeği verdi.

Abone ol

Ramazan'ın ilk gününde Eyüp Belediyesi, Haliç'te tarihi Galata Köprüsü üzerinde ''Eyüp Sultan İftarı'' adı altında 15 bin kişilik iftar yemeği verdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

İftarda, binlerce kişi köprü üzerine kurulan masalarda Haliç manzarası, Eyüp Sultan Camisi mahyaları ve İstanbul silueti eşliğinde oruç açtı. İftar sonrası bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eyüp Belediye Başkanına düzenlediği iftar yemeği için teşekkür etti. Topbaş, 16,5 saatlik bir oruçtan sonra iftarın yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: ''Belki yoğunluk nedeniyle bazı masalarda aksaklıklar ve eksiklikler olabilir. Ama diğer tarafta Somali'de ekmek bulamayan, iki lokma için hayatını kaybeden insanları düşünme günüdür bugün. Oruç bize bir anlamda açlığın, sıkıntının ve sabrın ne olduğunu göstermek anlamında önemlidir. Bu boyutuyla değerlendirmek lazım aksaklıkları da. Diğer taraftan her nasılsa insan iki lokmayla da hayatını idare ettirebiliyor ama güzel olan bir araya gelerek mekanları paylaşmak, masalar etrafında toplanmaktır.'' Kadir Topbaş, Ramazan ayının tüm İslam alemine ve dünyaya hayır, bereket ve bolluk getirmesini temenni ettiğini söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da Ramazan'ın ilk gününün, Ramazan'ın bir paylaşma ayı olduğu bilinci içinde tarihi bir mekanda yaşanmasının önemli olduğunu belirtti. Babuşçu, ''Biz dedik ki, sokaklara inelim, insanlarla sokaklarda, mahallelerde kucaklaşalım. Herkes kendi mutfağındaki tenceresiyle insin o sokağa. Yaz Ramazanlarını bir başka coşku ile ihya edelim istedik. İlk yıllarda bir takım eksiklikler yaşandı ama şimdi çok daha mükemmel bir şekilde organizasyonlar yapılıyor. 15 bin kişinin aynı anda iftar etmek istediği yerde aksaklıklar da eksiklikler de olabilir. Somali'de olan kardeşlerimizi göz önüne alırsak burada olanları Ramazan'ın rahmeti olarak düşünün'' diye konuştu. Bugün şehit düşen 3 askeri de rahmetle ve minnetle andığını vurgulayan Babuşçu, bu acıların bir daha yaşanmaması için siyasetin güçlü bir iradeyle bu meseleyi de çözeceğine inandığını belirtti.

EYÜP BELEDİYE BAŞKAN KAVUNCU

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ise İslam aleminin en kutsal ayının ilk gününü yaşamanın mutluluğu içinde olduğunu belirterek, ''Bu birlik ve beraberliğin 30 gün boyunca sürmesini diliyorum. Ülkemizin bütün güzelliklerini bir araya getirerek, bu güzel ayımızı bütün milletle birlik ve beraberlik içinde kutlayacağız. Bu Ramazan'ı hep beraber ulusal birlik olarak yaşatacağız ve inananlar güzel iftar sofralarında bir araya gelecek'' diye konuştu. Kavuncu, Eyüp Sultan Hazretlerinin huzurunda biraya gelmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, gelecek Ramazanlarda da Eyüp iftarında buluşmayı umut ettiğini söyledi. AK Parti İstanbul milletvekili Hakan Şükür de, tüm vatandaşların ve İslam aleminin Ramazan'ını tebrik ettiğini ifade ederek, ''Çok güzel bir mekanda hem Eyüplüler'le hem İstanbullular'la birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu gecede rahmet ve bereket ayında birlike olacağız. İnşallah niceleri nasip olur'' dedi. İftara TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Türkiye Hahambaşılığı Dini Kurul üyesi Yeuda Adoni'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Asude Fasıl Topluluğu'nun Türk sanat müziğinin seçkin örneklerini seslendirdiği programda, tasavvuf musikisi dinletisi ve sema gösterisi de yer aldı. İftar programı Türk Halk Müziği'nin genç sanatçılarından Gökmen'in konseri ile sona erdi.  

'EYÜP SULTAN İFTARI'NDAN NOTLAR

Haliç'te tarihi Galata Köprüsü'nde ''Eyüp Sultan İftarı'' adı altında düzenlenen bugünkü 15 bin kişilik iftar yemeğinde katılımcılara, süzme mercimek çorbası, iftariyelik hurma ve zeytin, kadınbudu köfte, patates kızartması, makarna, tulumba tatlısı ve meyve suyundan oluşan menü sunuldu. 15 bin kişilik menü için 1,5 ton kıyma, 900 kilogram makarna, 450 kilogram mercimek, 1 ton 150 kilogram tulumba tatlısı, 135 kilogram hurma, 135 kilogram zeytin kullanıldı. İftar yemeği dağıtımını yemeği hazırlayan Klüh Emin Catering Yemek Firması'nın 100 görevlisi yaptı. Eyüp Belediyesi de 100 kişilik temizlik elemanı ve 90 zabıtayı görevlendirdi. Eyüp Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ilçedeki tüm mahallelerde ve Eyüp Sultan Cülus Yolu'nda açık hava iftarları düzenleyecek. İftar yemeklerinin masa, sandalye kurma, süsleme, sanatçı giderleri, podyum oluşturma, vatandaşların mahallelerinden otobüslerle alınması gibi organizasyon kısmını ve masrafını belediye karşılıyor. Yemekler ise hayırseverlerce veriliyor. Öte yandan, ilk gün iftarı nedeniyle Feshane'nin bahçesine seyyar tuvaletler kurulduğu görülürken, yemeklerin dağıtımı sırasında zaman zaman bazı aksaklıklar da yaşandı.