BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Evrensel laiklik tanımı yok

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türk tipi laikliği tanımladı.

Abone ol Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Laikliğin evrensel bir tanımı yoktur. Türk laikliğinin temelinde de din duygularının devlet işlerine ve siyasete karıştırılmaması prensibi vardır'' dedi.

Kanadoğlu, İzmir'de düzenlenen ''21. Yüzyılda Türkiye'yi Yaratmak'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ''tam bağımsız, laik, demokratik cumhuriyeti yaşatmak sorunuyla'' karşı karşıya olduğunu savundu.

3 İLKEYE DOKUNULAMAZ

Cumhuriyetin laiklik, ulus devlet ve hukuk üzerine kurulduğunu vurgulayan Kanadoğlu, bu 3 ilkenin herhangi birine dokunulamayacağını belirterek, ''Bunların herhangi birini yozlaştırır, sulandırır, hırpalar ve yok etme durumuna getirirseniz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelini sarsarsınız'' dedi.

Laikliğin evrensel bir tanımının olmadığını, Türkiye'deki laiklik tanımının yeniden yapılması için dış ülke ve etkenlerin baskıda bulunduğunu ileri süren Kanadoğlu, şöyle konuştu:

TÜRKİYE TİPİ LAİKLİK

''Her ülke kendi kültürel, tarihsel, sosyal durumuna göre laiklik ilkesi benimsemiştir. Türk laikliğinin temelinde de din duygularının devlet işlerine ve siyasete karıştırılmaması prensibi vardır. Din ve vicdan özgürlüğü laikliğin olmazsa olmaz kuralıdır. Dinin siyasete alet edilmesinin önlendiği bir laiklik anlayışı egemen olmalıdır.''

Meclisin yeni bir Anayasa yapma yetkisinin olmadığını ileri süren Kanadoğlu, ''Bu Anayasa isteği hiç kuşku duymayın bir seçim zaferini, kendi ideolojisine uygun anayasa yapma hevesini taşıyanların ortaya attığı bir şeydir'' dedi.

"YARGIYA BASKI YAPILIYOR"

Kanadoğlu, AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili, yüksek yargı üzerine büyük bir baskı yapıldığını ileri sürdü.

Kanadoğlu, siyasi iktidar için açılan kapatma davasının BM'nin İnsan Hakları Bildirgesi'ne, kişisel ve siyasal haklar sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Venedik Kriterleri'ne uygun olduğunu savundu.

Mahkeme dışındaki kurumların, kuruluşların, kişilerin Anayasa Mahkemesine saygılı olması gerektiği gibi mahkeme başkanı ve üyelerinin de aynı şekilde saygılı davranması gerektiğini ifade eden Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanına yönelik eleştirilerini dile getirdi.