BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.389,65
HABER /  GÜNCEL

Aksaraydaki salgının sebebi su

Karı koca vahşi planlarını uyguladılar. 26 yaşındaki genci konuşma bahanesiyle çağırdılar...

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Aksaray ile Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde görülen ishal vakalarının sudan kaynaklandığı belirtilerek, "her iki yerleşim yerinde de su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiği" bildirildi.

Açıklamada, Aksaray'da 13 Mayısta, Şereflikoçhisar'da da 16 Mayısta başlayan ishal vakaları nedeniyle ilgili bölgelere Bakanlık uzman ekiplerinin gönderildiği ve çalışmalara başlandığı belirtildi.

Yapılan ilk incelemelerde kimyasal ve toksikolojik kirliliğe rastlanmadığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: "Hastalık etkenini bulmaya yönelik ayrıntılı laboratuvar çalışmaları bugün sonuçlanmıştır. Hastalardan alınan örneklerde birden fazla etken tespit edilmiştir. Bu etkenler Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerdir.

Vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği anlaşılmıştır. Aksaray ilimizde yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme olduğu, Şereflikoçhisar'da ise su klorlamasının bazı noktalarda yeterli seviyede olmadığı, şebeke suyundaki kirlilik sonucu vakaların ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Her iki yerleşim yerinde de su klorlaması yeterli seviyeye getirilmiştir.

Aksaray ve Şereflikoçhisar'da yeni vaka başvuru hızında önemli azalmalar görülmekte olup hayati tehlikesi olan veya yatırılarak tedavi edilen hastamız bulunmamaktadır."

"SİİRT'TEKİ VAKALAR DA SU KAYNAKLI"

Açıklamada, ishal vakası görülen Siirt'e gönderilen uzman ekibin de dün çalışmalarına başladığı belirtilerek, "Su ve kanalizasyon altyapı faaliyetlerinin sürdürüldüğü bu ilimizde de vakaların su kirliliği kaynaklı olduğu anlaşılmış olup, ileri tetkik çalışmaları sürdürülmektedir" denildi.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hastalık etkenlerinin bulaşma yolu su kaynaklı olmakla birlikte el yıkama, tuvalet temizliği, gıda hijyeni gibi temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde temas yoluyla da bulaşma olabileceğinden vatandaşlarımız bu hususlara azami dikkat göstermelidir. Konuyla ilgili gerekli uyarılar yapılmış, suların standart klorlanması ve diğer konularda ilgili, belediyelerce gerekli önlemlerin alınması sağlanmıştır.

Belediyelerce sağlıklı içme ve kullanma suyu temini hususunda Bakanlığımız rehberlik ve denetim görevini itina ile yapmaya ve bu olaylara hassasiyetle yaklaşmaya devam edecektir. Son yıllarda belediyelerle olan iş birliğimiz sayesinde temiz içme ve kullanma suyu temininde önemli iyileşmeler sağlanmış ve hastalık sayılarında önemli düşüşler kaydedilmiştir."