BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Evren bilgisayarda ‘yeniden’ yara

Bilim insanları, Big Bang’ten bugüne evrenin 13 milyar yıllık yaşamını süper-bilgisayar ortamında, gerçek fizik kurallarına sadık kalarak simülasyonunu yaptı.

Abone ol

Uluslararası bilim insanları tarafından yürütülen The Millennium Run adlı çalışmada evrenin milyonlarca yıl içinde geçirdiği değişimler bilgisayar simülasyonları üzerinden yeniden yaratıldı. The Millennium Run projesinde, süperbilgisayara astronomların yaptığı bilimsel gözlemler ve fizik kanunları girildi. Simülasyon, bilinen fizik kuralları çerçevesinde evrenin uzay-zamanında bir aşamadan bir aşamaya geçişleri gösteriyor.

Araştırmayı yürüten Durham Üniversitesi fizik profesörü Carlos Frenk, süperbilgisayarların insanoğlunun tüm tarih boyunca edindiği bilgileri tek bir mecrada topladığını vurgulayarak, “Dünya bilim tarihini süper hızlı bilgisayarda yeniden yaratıyoruz” diyor. Araştırmanın en önemli unsuru, evrenin oluşumunda kara enerji ve kara maddenin yeri. The Millennium Run simülasyonu, evrenin yüzde 73’ünü oluşturan kara enerjinin ortaya çıkışının yeniden yaratılmasında kullanılacak.

KARA MADDE’DEN BUGÜNE 13 MİLYAR YIL

Mevcut kozmoloji teorilerine göre Big Bang (Büyük Patlama)’dan sonra, soğuk kara madde evrenin nüvesini oluşturdu. Daha sonra bu kara madde kendi ağırlığı altında ezilerek bir ışık yığınına dönüştü. Kara madde, kütleçekim gücü ile normal maddeleri kendine doğru çekti ve bu güç birleşmesi galaksilerin oluşumuna yol açtı.

KARA ENERJİ HÂLÂ BİLİNMİYOR

Simülasyon, Big Bang’tan arta kalan ısı gözlemlerinden elde edilen bilgilerle, fizik kanunlarını birleştiriyor. Dr. Frenk, simülasyonun şimdiye dek yapılan en detaylı evren yeniden yaratımı olduğunun altını çiziyor. Simülasyonun sonuçlarının eldeki mevcut bilgilerle kıyası, evrenin henüz çözülmemiş bazı sırlarına ışık tutacak. Simülasyon eldeki verilerle, denenmesi pratik olarak mümkün olmayan geçmişe ait bazı çıkarımları test edecek veya eksik halkalarını dolduracak.

Kaynak: