BIST 10.503
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,27
HABER /  POLİTİKA

Eve Dönüş için yeni formül bulundu

Hükümet, Habur deneyiminden sonra dağdan eve dönüşler için yeni bir yol haritası üzerinde çalışıyor.

Abone ol

Yeni eve dönüş haritasında, silah bırakan PKK’lıların “sivil” gelmeleri, aktif olarak devreye alınacak Mahmur Kampı’nda BM ile işbirliği yapılması, suça karışmış örgüt üyelerinin Irak’ta eritilmesinin sağlanması gibi
kilometre taşları var.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre Meclis'te bugün başlayacak demokratik açılım görüşmeleri kapsamında hükümet de Habur deneyiminin getirdiği zorunlu “mola”ya son vererek dağdan eve dönüşler için yeni bir yol haritası üzerinde çalışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “sil-baştan” diye tanımladığı döneme ilişkin yeni “eve dönüş” formülünün ayrıntıları netleşmeye başladı. Sürekli yaptırdığı anketlerle halkın nabzını tutan hükümetin yeni yol haritası şöyle:

MAHMUR KAMPI

Daha önce Mahmur Kampı’nın boşaltılması ve terör örgütü üyelerinin silah bırakmalarında Birleşmiş Milletler’in devrede  olmasına çekinceyle yaklaşan hükümet, şimdi bu seçeneği de göz ardı etmiyor. Terör örgütü üyelerinin, silah bırakarak Mahmur üzerinden teslim olmaları durumunda kamp boşaltılana kadar Birleşmiş Milletler’in devrede olması, ondan sonra BM’nin görevinin sona ermesi öngörülüyor.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile görüşülerek, PKK’lıların teslimi için destek alınacak. Suça karışmış örgüt üyelerinin Irak’ta eritilmesi sağlanacak.

İSİMLER BELİRLENECEK

Dağdan döneceklerin nerede, nasıl teslim alınacağı, bu isimlerin
kimler olacağı özel olarak belirlenecek. Bu süreçte DTP’den destek alınacak.

ÜNİFORMA YASAK

Habur’da PKK’lıların verdiği üniformalı görüntünün tekrarlanmaması için PKK’lıların sivil olarak dönmeleri sağlanacak. Dönenler gösteri yapamayacak, aksi durumda örgüt üyeliğinden tutuklanacakları anlatılacak.

BAŞBAKAN HALKA GİDECEK

Süreci düzenli yapılan anketlerle takip eden Başbakan Erdoğan, açılımı vatandaşlara anlatmak için Türkiye turuna çıkacak. Gelen anketler, Habur’daki gösterilerin ardından açılıma halk desteğinin zayıfladığını ve vatandaşlarda “kafa karışıklığı” olduğunu gösteriyor. Hükümet bu durumdan ciddi olarak rahatsız.

POPÜLER AYAĞI

Açılımın popüler ayağının eksik kaldığını düşünen hükümet, Şivan Perwer’le birlikte ünlü sanatçıların sahne alacağı projeyi masada tutuyor. Şivan Perwer’le görüşmeler yapılıyor.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Başbakan Erdoğan, bugün Meclis Genel Kurulu’ndaki oturumda, hükümetin, “Anayasa’daki Türklük tanımı değişmeyecek, genel af düzenlemesi asla yok” gibi kırmızı çizgilerini anlatacak. Başbakan Erdoğan, adımın, “Kürt açılımı” olarak algılanmasından duyduğu rahatsızlığı ifade edecek. Demokratikleşme adımları ve özgürlük alanlarının genişletilmesi çalışmaları hakkında genel bilgi verecek.