BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

8 soruda telekulak skandalı!

Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, kimi dinlemedik diyor, kimi belge gösteriyor. Dinleme skandalı nasıl başladı, nasıl gelişti? İşte cevaplar;

Abone ol

Önceki akşam patlak veren dinleme skandalının ardından açıklama üzerine açıklama yapıldı. Her kurumdan ayrı bir ses çıktı. Kafalar iyice karıştı.

İşte 8 soruda dinleme skandalı


1) Yargıtay’ın dinlenmesine ilişkin skandal nasıl patlak verdi?

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu Ankara Başsavcılığı’na başvurdu. Eminağaoğlu, kullandığı 11 telefonun da dinlenip dinlenmediğinin araştırılmasını istedi. Ankara Başsavcılığı bu talebi reddetti ancak Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, TİB’de inceleme yapıldıktan sonra bu konuda karar verilmesine hükmetti.

2) TİB’de yapılan incelemede nasıl bir sonuç çıktı?

Hakim Hayri Keskin’in raporunda Eminağaoğlu’nun biri cep telefonu, biri YARSAV’a ait telefon ve biri de Yargıtay santralinden tahsis edilen numara olan üç telefonun mahkeme kararıyla dinlendiği belirtildi.

3) Dinlemelerle Ergenekon arasında bağ var mı?

Birçok hakim ve savcının telefonunun Adalet müfettişlerinin talebiyle Ergenekon kapsamında dinlendiği ortaya çıktı. Bu kapsamda dinlenen telefonlar arasında Eminağaoğlu’nun üç ayrı telefonu, Ergenekon Soruşturmasını yürüten İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in ev, Başsavcılıktaki direk telefonu ve cep telefonu, Hakim Osman Kaçmaz’ın cep ve Sincan Adliyesi’ndeki telefonunun dinlendiği ortaya çıktı.

4) Başsavcı şüpheli iken soruşturmanın başında nasıl kalabildi?

Başsavcı Engin, Ergenekon savcılarının amiri konumunda. Engin’in Ergenekon şüphelisi iken savcıların amiri olmaya devam etmesi açıklanması zor garip bir durum. Çünkü dinleme kararı alınması için Ergenekon üyesi olduğuna dair ‘kuvvetli şüphe’ gerekiyor.

5) Dinlemeler hukuka aykırı mı?

Dinlemelerin mahkeme kararına dayanması hukuka uygun oldukları anlamına gelmiyor. Yargı mensupları keyfi gerekçelerle Ergenekon kapsamına sokulmaya çalışıldıklarını belirterek dinlemenin kuvvetli şüphe bulunması halinde yapılabileceğine dikkat çekiyor.

6) Bu hakim ve savcılarla ilgili Ergenekon davası açılacak mı?

Adalet müfettişleri Ergenekon’u bahane ederek dinledikleri Kaçmaz ve Eminağaoğlu hakkında bu konuda herhangi bir suçlama yöneltemedi. Bakanlık, telefon dinlemesi yapılabilecek suçlar arasında sayılmayan “gizliliği ihlal, yargılamayı etkileme, görevi kötüye kullanma” gibi suçlamalarla dava açılması gerektiği yönündeki raporları işleme koydu.

7) Eminağaoğlu’nun Yargıtay’da kullandığı telefonun dinlenmesi, bütün Yargıtay üyelerinin dinlendiği anlamına gelir mi?

Bu teknik anlamda tartışmalı. Uzmanlar, santralden çıkış yapılarak arama yapılan bu tür telefon numalarının dinlenmesi yoluyla santral üzerinden yapılan bütün konuşmaların dinlenmesinin düşük bir ihtimal olduğunu, ancak bunun santralin yapılandırılma şekliyle de ilgisi olduğunu belirtiyor. Bu konuda tarafların söyledikleri de çelişkili. Eminağaoğlu, kullandığı direk telefonun değil de santralden çıkış yaparak kullandığı telefonun dinlemeye alınmasının Yargıtay’daki herkesin dinlendiğini gösterdiğini savunuyor. TİB Başkanı Şimşek’e göre ise santralin teknik özelliği nedeniyle bu numaradan hiç bir dinleme yapılamadı.

8) Eminağaoğlu’nun telefonlarının dinlenmesi için Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun kararı gerekmiyor mu?

Hayır. Eminağaoğlu Yargıtay üyesi değil, Yargıtay’da görev yapan savcı. Hakkında soruşturma yürütülmesi Yargıtay üyelerinin değil hakim ve savcıların tabi olduğu usule göre yürütülüyor. Bu yüzden mahkeme tarafından karar alınması kanuna aykırı değil.