BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,11
ALTIN 2.525,42
HABER /  GÜNCEL

Ev telefonu da taşınabilecek!

Numara taşıma uygulamasına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Sabit numaralar da taşınabilecek.

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, elektronik şebekelerinde numara taşınabilirliğinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, ulusal numaralandırma planında yer alan coğrafi numaralar, coğrafi olmayan numaralar ile mobil numaralar numara taşınabilirliği kapsamında olacak.

SABİT NUMARALAR DA TAŞINABİLECEK

Numara taşınabilirliği, sabit elektronik haberleşme şebekeleri arasında veya mobil elektronik haberleşme şebekeleri arasında olacak. Coğrafi numara taşınabilirliği, numaranın taşıdığı coğrafi anlam değişmeksizin uygulanacak. Adres taşınabilirliği ve/veya hizmet taşınabilirliğine ilişkin yükümlülükler ile uygulanacak usul ve esaslar, Kurum tarafından ayrıca belirlenebilecek.

GMPCS hizmeti (uydu telefonu) için kullanılan abone numaraları, taşınabilirlik kapsamında olmayacak. Numara türlerine özel diğer hususlar Kurumca belirlenebilecek.

İNTERNETTEN DE TAŞINABİLECEK

Aboneye tahsisli numara, numara ile ilişkili abonelik devam ettiği sürece taşınabilirlik kapsamında yer alacak.

Numara taşıma işlemi, abonenin numara taşıma talebi ile birlikte abonesi olmak istediği alıcı işletmeciye yazılı olarak, müşteri hizmetlerini arayarak, internet aracılığı veya Kurumca belirlenecek diğer yollar ile başvurmasıyla başlayacak.

Abonenin bu yönde bir talebi olmaksızın söz konusu abone için numara taşınabilirliği işlemi başlatılamayacak. Abone taşınacak numarayı, kimlik bilgilerini, verici işletmeci bilgisini, irtibat bilgilerini ve tercih ettiği taşıma zamanını doldurulan bir form ile alıcı işletmeciye bildirecek ve söz konusu işletmeci ile taşıma işleminin gerçekleşmesinden itibaren geçerli olacak şekilde abonelik sözleşmesi yapacak. Abone, söz konusu başvuru ile numara taşıma işleminin gerektirdiği bilgilerin verilmesine ve bu işlemin kendi adına alıcı işletmeci tarafından yürütülmesine onay vermiş sayılacak.

ÜCRETLER

Numara taşınabilirliği kapsamında aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak.

Numara taşınabilirliği kapsamında, verici işletmeci, numarasını taşıyan aboneden herhangi bir ad altında bir defalık veya dönemsel olarak ücret talep edemeyecek.

Numara taşınabilirliğine ilişkin işletmeciler arası ücretler ilgili mevzuata aykırı olmayacak şekilde işletmeciler arasında karşılıklı müzakere edilerek serbestçe belirlenecek.

İşletmeci, numara taşınabilirliği kapsamında tüketicilerin menfaatlerinin korunmasını, hizmetten en iyi koşullarda faydalanabilmelerini ve hizmet hakkındaki bilgilere kolayca ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla gerekli her türlü tedbiri alacak.

İşletmeci, numara taşıma konusundaki başvuruların nasıl yapılacağı; başvuru esnasında talep edilen bilgi ve belgeler, numara taşıma işleminin gerçekleşme süresi, numara taşıma karşılığında herhangi bir ücret ödenip ödenmeyeceği ve benzeri konularda tüketicileri bilgilendirecek ve bu bilgileri asgari olarak internet sitesinde yayımlayacak.

Taşınmamış numaralara uygulanan hizmet kalitesi kriterleri, taşınmış numaralar için de uygulanacak. İşletmecinin faaliyetlerinin numara taşınabilirliği koşullarına ve mevzuata aykırı olması durumunda, idari para cezası veya diğer yaptırımlar uygulanacak.

Yönetmelikle, 1 Şubat 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

İşletmeciler, coğrafi numara taşınabilirliği ile coğrafi olmayan numara taşınabilirliğini 10 Eylül 2009 tarihine kadar uygulamaya geçirmekle ve bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlü olacak.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce numara taşınabilirliği uygulamasına geçmiş olan işletmeciler, yönetmelikten kaynaklanan değişiklikleri 10 Eylül 2009'a kadar uygulamaya geçirecek.