BIST 10.742
DOLAR 32,22
EURO 35,08
ALTIN 2.525,80
HABER /  GÜNCEL

64 yataklı katliam oteli hala dolu!

Sivas Katliamı'nın üzerinden 16 yıl geçti. Yakılarak can veren 37 kişiye mezar olan otelle ilgili tartışma hala sürüyor

Abone ol

Bugün 37 insanın, 37 aydının alevler içinde diri diri yakılarak can verdiği o utanç katliamının 16. yıldönümü. Katliamın üzerinden 16 yıl geçti, fakat mezar otel, o utanç anıtı Sivas'ın ortasında hala dimdik duruyor. Ve hala iş yapıyor!

Otelin müze yapılmasıyla ilgili tartışmalarda da davada da bir arpa yol katedilemedi. Otelin anıt müze olabilmesi için Kültür Bakanlığı otel sahibi ile bir türlü anlaşmaya varamıyor. Haklarında önce idam,sonra müebbet kararı verilen 33 sanıktan bir kısmı etkin pişmanlıktan yararlanarak serbest kalmıştı. Olayın kilit ismi olan dönemin Refah Partisi  Sivas belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise hala yakalanamadı.

Otelin altında bulunan ve büyük tepki toplayan İskender Kebapçısı, olaydan yıllar sonra 2009 Şubat ayında nihayet taşındı. 34 odalı, 64 yataklı mezar otel,  yüzde 70'lere varan doluluk oranlarıyla hala hizmet vermeye devam ediyor. Temmuz ayında doluluk oranı bir nebze düşse de otel faaliyette.

BİNA SAHİBİ MARKA DEĞERİ YÜKSEK SATIŞ İSTİYORMUŞ!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bina sahibi ile anlaşamadıklarını şöyle anlatıyor: “16 yıldan bu yana bu utanç verici olayı aklımızdan çıkarmamızı engelleyecek ve yitirdiğimiz canları ölümsüzleştirecek bir anıtsal düzenlemenin yapılmamış olması ortak üzüntümüz. Bu yıl, geçmişin ihmalini ve duyarsızlığını aşarak, insanların yanarak öldüğü yerde 'kebapçı’ işletilmesinin ayıbından gecikmiş de olsa kurtulduk. Yakın gelecekte gereken öteki düzenlemeleri de mutlaka yapacağız. Bina sahibi onu bize kiralamak yerine bütün binayı satışa çıkardı ve biraz içimizi yaralar bir biçimde 'Marka değeri yüksek gibi bir satış ibaresi’ kullandı. Oteli satışa çıkarmakta ısrar ederlerse kamulaştırırız.” 

BİNA SAHİBİ: BİZ DE MAĞDURUZ

Madımak Oteli’ni kuran Murtaza Öğütçü’nün yıllardır suskunluğunu koruyan oğlu Yaşar Öğütçü ise kendilerinin de mağdur olduğunu söylüyor: “Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bazı yetkililer bizlerle görüştü. Ancak o görüşmede sadece DÖSİM şubesi için restoranın kiralanması konusu gündeme geldi. Biz bakanlık yetkililerine otelin tamamını satmak istediğimizi söyledik ve değerinin zaten belli olduğunu aktardık. Otelin kamulaştırılması yönünde bir talep ise gelmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı sadece restoranı kiralamayı düşündüğü için anlaşamadık. Bizim Madımak Oteli’ni fahiş bir fiyata satmamız söz konusu dahi olamaz. Otelimize biçilen değeri emlakçılar ve konunun uzmanları belirledi. Bakanlık isterse de gelir alır. Biz bıktık artık. Şu an hala teklifler geliyor ve uygun talep olursa satacağız.”

ANMA TOPLANTISI İÇİN ÖNLEMLER ARTIRILDI

Sivas'ta bugün 37 aydın anılacak. Alevi-Bektaşi dernekleri, CHP, DSP, ÖDP, EMEP, DTP, sendikalar ve sivil toplum örgütleri otel önündeki tek anma programına katılacak. Gerginlik çıkmaması için kentte alınan önlemler de üst noktaya çıkarıldı.