BIST 10.644
DOLAR 32,10
EURO 35,10
ALTIN 2.524,26
HABER /  GÜNCEL

Çalışana Kürtçe ve Ermenice kurs

Diyarbakır'da ilçe belediyeleri ile sendikalar ilginç sözleşmelere imza atıyor. İşte o maddeler.

Abone ol

Diyarbakır Sur Belediyesi ile Belediye İş Sendikası Diyarbakır Şubesi arasında yapılan toplu iş görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı.

Anlaşmada, aile bütünlüğünü korumak ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak gibi ilginç maddelerin yanı sıra, belediye başkanlığının açacağı Kürtçe, Süryanice ve Ermenice kurslara katılma şartları da yer alıyor.

Sur Belediyesi'nde imzalanan sözleşmeye, aile bütünlüğünü sağlamak için "eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan personelin maaşının yarısının eşine ödeneceği", "Doğum yardımının eşlere verileceği", "Çalışanın istifası halinde sosyal alacaklar ile kıdem tazminatının eşe ödeneceği" gibi maddeler eklendi. Sözleşmede ayrıca, "İşveren çalışanlarına yönelik İngilizce, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaca) Süryanice ve Ermenice dillerinde kurslar düzenler." ifadesi de yer aldı.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye bütçesinin göz önünde bulundurularak sözleşme metninin imzaya açıldığını ve çalışanlarının mağdur edilmemesinden yana bir politika izlediklerini belirtti.

Demirbaş, toplu iş sözleşmesinde, toplumsal yaşama müdahil olan ve toplumsal yaşamı değiştiren maddeler olduğunu belirterek, "Daha önce ikinci eşlere karşı bir yaklaşımımız olduğu gibi aile içi şiddete karşı bir yaklaşımımız da var. O yüzden de bunu sözleşmede teminat altına aldık." diye konuştu.

Belediye İş Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan ise birinci yıl yüzde 10, ikinci yıl ise yüzde 9 olan sözleşmenin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.