BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Euroleague yönetimine tepki

Emporio Armani Milano maçında yaşanan olaylar ve maçla ilgili itirazın reddine ilişkin açıklama yapan Fenerbahçe Kulübü, Eurleague yönetimin...

Abone ol

Emporio Armani Milano maçında yaşanan olaylar ve maçla ilgili itirazın reddine ilişkin açıklama yapan Fenerbahçe Kulübü, Eurleague yönetimini eleştirdi.
Sarı-lacivertli kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, 28 Mart 2014 tarihinde oynanan Fenerbahçe Ülker-Emporio Armani Milano maçında yaşananları ve yürütülen itiraz sürecine ilişkin sonuçlarla kamuoyu ile paylaşıldı. İşte o açıklama:
"Öncelikle belirtmek isteriz ki kulübümüz, müsabakadaki teknik faul ve diskalifiye uygulamalarına ilişkin, itiraz süreci yürütmüştür. Burada, özellikle iki pozisyon, itiraz gerekçelerimizin odak noktasını oluşturmuştur. Bu gelişmelerin yanı sıra, karşılaşmaya yalnızca hakemlerin verdikleri kararlar değil, İspanyol hakem Juan Carlos Arteaga’nın tavırları da damga vurmuştur. Arteaga’nın özellikle Başantrenörümüz Zeljko Obradovic’e yönelik alaycı hareketleri ve taraftarımıza karşı provoke etmeye yönelik hakaret içeren el işaretleri de itiraz kapsamında Euroleague’e iletilmiştir.

HATAYI KABUL ETTİLER
İlk itiraz, maçın bitimine 20.7 saniye kala, Menajerimiz Mirsad Türkcan’a çalınan ve maç kağıdına da bu şekilde işlenen karara olmuştur. Kulübümüz, bu pozisyonda iki atış değil, tek serbest atış kullanılması gerektiğini belirtmiş ve bunu kurallar ışığında desteklemiştir. İkinci itiraz konusu ise, 3. çeyreğin ikinci yarısında, Başantrenörümüz Zeljko Obradovic’e verilen teknik faul ve diskalifiye kararının ardından, üç serbest atış yerine iki serbest atış kullanılmasına yapılmıştır. İtirazlarımızın ardından Euroleague yetkilileri ile sürecin işleyişine yönelik temaslar sürdürülmüştür. Bu kapsamda, konuya ilişkin kararı, İsviçre’de bulunan bağımsız disiplin hakiminin vereceği tarafımıza iletilmiştir.
Euroleague yetkilileri, Mirsad Türkcan’a çalınan teknik faulde kural hatasını kabul ederek, Euroleague ve Eurocup’ta, bugüne kadar oynanan 5372 maç içerisinde, 20.7 saniye veya daha az bir süre kala, altı sayıdan geri gelen bir takım olmadığını belirterek, maç tekrarını gerektirecek önemli bir hata olmadığını ifade etmişlerdir. Euroleague yetkilileri diğer yorumlarında, tarafımıza ve İsviçre’deki hakime konuya ilişkin ilettikleri yorumlarda, ilk olarak, FIBA ve Euroleague kurallarında, antrenörlerin diskalifiyesiyle ilgili herhangi bir kural bulunmadığından, kaç atış kullanılması gerektiğine ilişkin inisiyatifi tamamen hakeme bıraktıklarını belirtmişlerdir.

ÖRNEKLİ ELEŞTİRİ
Burada kulübümüzün gösterdiği örneklerden biri; yakın geçmişte hatırlayacağımız, Euroleague 20092-2010 sezonu, normal sezon 7. hafta karşılaşması olan Khimki-Panathinaikos mücadelesi olmuştur. Burada deplasman temsilcisi, bitime 25 saniye kala yedi sayı farktan rakibini yakalayıp maçı uzatmaya götürmüş ve sonunda da rakibini 87-82 mağlup etmiştir.
Bundan sonraki süreçte, tarafımıza öncelikle 3 Nisan 2014’te Obradovic’e, Mirsad Türkcan’a ve Fenerbahçe Ülker Basketbol Şubesi’ne verilen cezalar ulaşmıştır. Bu bağlamda Zeljko Obradovic 30.000 Euro, Mirsad Türkcan 10.001 Euro ve kulübümüz de 5.000 Euro cezaya çarptırılmıştır.
Belirtmek isteriz ki, Euroleague sahnesinde bir koç ve hakem arasında yakın geçmişte yaşanan, hakeme saldırı içeren ve hemen akabinde, hakemin hırsız, onu maça atayanların da suçlu olarak gösterildiği bir olayda karar sürecinin iki ay kadar sürmesi ve sonuçta çıkan cezanın 5.000 Euro ile sınırlı olması, yukarıda bahsedilen cezalar ve bu kararların alınma süresi düşünüldüğünde, eşitlik ilkelerinin sorgulanmasına neden olmaktadır.
Son olarak 7 Nisan 2014 tarihinde İsviçre’deki hakimin verdiği karar tarafımıza ulaşmıştır. Bu kararda, hakem hataları kabul edilebilir gösterilmiş ve maçtaki hataların, müsabakanın seyrini hiçbir şekilde etkilemediği belirtilmiştir. Sonuç olarak maçın tekrarına ilişkin itiraz talebimiz reddedilmiştir."
(İHA)