BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.414,75
HABER /  GÜNCEL

ABD Putin'in doğal gaz tehdidini kınadı

ABD, Rusya'nın, enerji kaynaklarını Ukrayna'nı denetimi altında tutmaya çalışmak için "baskı aracı"olarak kullanmaya çalıştığını iddia etti. Putin Ukrayna'nın borçları yüzünden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının aksayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın, enerji kaynaklarını Ukrayna'nı denetimi altında tutmaya çalışmak için "baskı aracı"olarak kullanmaya çalıştığını iddia etti.

ABD bu açıklamayı, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın enerji borçları nedeniyle Avrupa ülkelerine doğal gaz sevkiyatının aksayabileceği uyarısı üzerine yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'nın gaz için Rusya'ya ödemekte olduğu fiyatın piyasa güçlerince belirlenmediğini, Washington'ın enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için finans sağlanması konusunda Kiev ile birlikte çalıştığını söyledi.

Rus doğal gaz şirketi Gazprom Ukrayna'nın ödeme süresi geçen borcunun 2,2 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Rusya’nın Avrupa ülkelerine sattığı doğal gaz, Ukrayna'dan geçiyor. Rusya'nın, Ukrayna'nın borçları yüzünden sevkiyatı kesmesi halinde Avrupa’da da doğal gaz sıkıntısı yaşanabileceği belirtiliyor.

Putin, Perşembe günü 18 Avrupa ülkesine mektup göndererek Ukrayna'nın boırçları nedeniyle sevkiyatta sorunlar yaşanabileceğini belirtmişti.

Rusya, 2009'da 2.4 milyar dolar birikmiş borcu nedeniyle Ukrayna'ya doğal gazı kesince bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerde enerji sıkıntı yaşanmıştı.

Sınıra yığınak

Bu arada, NATO, Mart sonu ve Nisan başı çekilen uydu fotoğraflarının Rusya'nın Ukrayna sınırına 40 bin kadar asker yığdığına işaret ettiğini açıkladı. Perşembe günü yayımlanan fotoğraflar, sınırda modern savaş uçakları ve helikopterlerin de konuşlandırıldığını gösteriyor.

Rusya'nın bu fotoğrafların eski olduğunu söylemesi üzerine NATO, 2013 ve 2014'ün başlarında çekildiği belirtilen uydu fotoğraflarını da yayımladı ve bu dönemde sınırda hareketlilik olmadığını belirtti.