BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Euro fiyatları yeniden atağa kalktı

Avrupa Birliği'nin para birimi Euro'nun cazibesi yeniden artıyor. Nedeni ise dünya ticaretinin ünlü ülkesi Çin.

Abone ol

Dolar ABD'den gelen ekonominin yavaşladığına yönelik verilerle değer kaybederken, Çin'in Avrupa tahvillerine yatırım yapacağı haberi euroyu güçlendirdi. Euro/dolar paritesi yaklaşık yüzde 1'lik yükselişle 1.4260'a kadar yükseldi.

Çin'in Portekiz bononlarını alacağı ve zor durumda olan ülkelere yardım yapacağı haberi ile birlikte Yeni Zelanda ve Avustralya'da alımlar yapmak için yüklü bir miktar ayırdığı haberi risk iştahını artırarak euroya alım getiridi.

Bu haberle değer kazanan euro içeride de yükseldi. Euro/TL 2.28'in üzerine çıkarken, dolar/TL ise 1.60 sınırına kadar geri çekildi.

ABD'de dün büyümenin yukarı yönlü revize edilmemesi ve istihdam piyasasına ilişkin verinin da beklenenin altında gelmesi ise dolardaki satışı hızlandırdı.

BEKLENTİLER...

ABD'de bu yılın ilk çeyreğinde büyüme, yüzde 1.8 ile önceki okuma ile aynı seviyede kalırken analist beklentisi olan yüzde 2.2'nin altında gerçekleşti. Kişisel tüketim verisi de önceki okumaya göre yüzde 0.4'lük artışla yüzde 2.2'ye çıkmasına rağmen, yüzde 2.8 olan beklentinin altında kaldı.

Ülkede haftalık işsizlik başvuruları sayısı ise önceki haftaya göre 10 bin kişilik artışla 424 bine çıktı. Dolardaki geri çekilmeye birlikte petrol fiyatlarında hafif yükseliş yaşandı. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 1'lik yükselişle, 101 dolar sınırına yükseldi. Güvenli liman olan altında da yükseliş yaşandı. Altının ons fiyatı 0.3'lük artışla 1,527 doları aştı.