BIST 10.561
DOLAR 32,26
EURO 35,00
ALTIN 2.478,04
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesinde borç krizi diplomasisi

IMF Başkanı, Almanya Başbakanı'yla görüşmesi ardından. bugün Fransa Cumhurbaşkanıyla görüştü.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Christine Lagarde Euro Bölgesi'ndeki durum konularını ele almak üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya geldi.

Bu görüşme haftasonunda yapılacak bir toplantılar serisinin parçası.

Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Euro Bölgesi'ndeki sorunları ele almak üzere yarın Berlin'de biraraya gelecek.

Liderler borç krizinin en çok etkilediği bankalar için ne yapılması gerektiğini ele alacak.

Avrupa Komisyonu üye ülkelere yaptığı çağrıda, bankacılık sektörüne güven tazelemek için kurtarma planı hazırlamaları çağrısında bulundu.

Ancak Euro bölgesinin en büyük ekonomilerine sahip olan Almanya ve Fransahenüz atılacak adımlar konusunda uzlaşabilmiş değil.

Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch İspanya ve İtalya'nın kredi notunu düşürdü.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's de 12 İngiliz bankasının kredi notunu düşürdü.

Kuruluş ayrıca 9 Portekiz bankasının kredi notunu da düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası da yüzde 1,50 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.

Banka Başkanı Jean-Claude Trichet, Avro Bölgesi'nde ekonomik görünüme ilişkin yoğunlaşmış aşağı yönlü riskler bulunduğunu bildirdi.

IMF Başkanı Lagarde bugün Elysee Sarayı'nda Sarkozy ile yaptığı yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra açıklama yapmadan ayrıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Berlin'de IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Angel Gurria ile biraraya gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde, IMF'nin İtalya ve İspanya'da baskı altındaki tahvil piyasalarına destek için Avrupa Finansal İstikrar Fonuna yardım edebileceği bildirildi.

IMF'nin Avrupa Masası Direktörü Antonio Borges, Avrupa'nın finansal sektöründe güveni tazelemek için bankalar konusunda eşgüdümlü hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.