BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesi yeniden resesyona giriyor

Avrupa Komisyonu Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çekerek, 2012'de yüzde 0,3 küçülme öngördü.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin büyük bölümü bu yıl yeniden resesyona giriyor.

Avrupa Komisyonu'nun mali işlerden sorumlu yetkilisi Olli Rehn, mali piyasalardaki iyileşme sinyallerine rağmen 2012'de Euro Bölgesi'nde ekonominin yüzde 0,3 küçüleceğini açıkladı.

Rehn, bunu "istikrar işaretlerinin eşlik ettiği hafif bir resesyon" olarak niteledi.

Böylece ortak para birimi Euro'yu kullanan 17 ülke, son üç yılda ikinci kez resesyona girmiş olacak. Böylece ekonomi uzmanlarının 'çift dipli resesyon' tahminleri gerçekleşmiş oluyor.

Açıklama, büyüme tahminlerinin yüzde 1'e yaklaşan oranda aşağı çekildiğini gösteriyor.

Geçen yıl Kasım ayında Komisyon yüzde 0,5 büyüme öngörmüştü.

Yine de AB tahminleri IMF'ninkilerden daha iyimser. IMF, Euro Bölgesi için bu yıl yüzde 0,5 küçülme bekliyor.

Gerek IMF gerekse AB; toparlanmanın ancak 2012 sonlarında başlayabileceğine inanıyor.

Komisyona göre bu yıl euro bölgesi enflasyon oranları da yüzde 2,1 olacak.

Kırılamayan döngüler

Küresel gelirin beşte birini oluşturan 27 üyeli Birliğin ise, bu yıl "durağan" bir ekonomik performans göstermesi bekleniyor.

Komisyon açıklamasında "tahvil borcu olan zayıf ülkeler, hassas mali piyasalar ve yavaşlayan bir reel ekonomi arasında birbirini besleyen negatif döngüler henüz kırılamadı" denildi.

Euro Bölgesi son olarak küresel mali kriz sırasında 2009 yılında resesyona girmiş, 17 ülkenin toplam GSYH'si yüzde 4,3 azalmıştı.

Krizden sonraki iki yıllık toparlanma döneminde sağlanan ilerleme, borç krizleri, yatırımcı güvensizliği ve yükselen işsizlik oranları nedeniyle etkisini yitirdi.

AB liderleri gelecek hafta Brüksel'de toplanarak Euro Bölgesi için hazırlanan kurtarma fonları havuzu için konan üst çıtayı yükseltip yükseltmemeyi tartışacak.

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya, bu adıma gerek görmediğini kaydediyor.

Almanya ve AB'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa, ülke bazında resesyon yaşamayacak. Bu ülkelerin sırasıyla yüzde 0,6 ve 0,4 büyümesi bekleniyor.

Yunan ekonomisi resesyondaki beşinci yılında yüzde 4,4 küçülürken, İspanya ve İtalya'da küçülme yüzde 1 olarak öngörülüyor.

Bu durum, AB ülkeleri arasındaki gelir dağılımının daha eşitsiz hale gelmesine yol açıyor.

Komisyon açıklamasında "2010 yılından bu yana AB'deki işsizlik artışının yüzde 95'inden Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın sorumlu olduğu" ifadesi dikkat çekiyor.