BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Et krizi yabancıların diline düştü

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin et konusunda düştüğü duruma alaycı bir yaklaşımla başlık attı: "güveçte olmak"

Abone ol

Türkiye'deki "et krizi", yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, "kebap maliyetleri"nin siyasi gündeme oturduğunu belirtirken, Türkiye'nin et fiyatlarının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekti. "Yüksek işsizliğin birçok Türk ailesinin ihtiyaçlarında kesintiye gitmesine yol açtığı bir yılda tırmanan fiyatlar, kırmızı etle yemek pişirmeyi bir lüks haline getirdi" diyen gazete, "Bu da aynı zamanda Ankara'nın katı kotaları ve yüksek tarifeleri koruyarak, tarım ürünlerini, Avrupa Birliği ile gümrük birliğinin kapsamının dışında bırakma kararının bir sonucudur" görüşünü dile getirdi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'de "kırmızı et krizi"ni değerlendirdiği haberinde, İngilizce "telaş içinde olmak" anlamını taşıyan "güveçte olmak" deyimini kullanarak "Ankara, et fiyatı nedeniyle güveçte" başlığını attı. Gazete, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberde yükselen kebap maliyetinin Pazartesi günü Türkiye'nin siyasi gündemine girdiğini, ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın et fiyatlarının düşmesi için ithal kotalarını hafifleteceğini söylediğini belirtirken Türkiye'de et fiyatlarının "Avrupa ortalamasının üzerinde seyrettiği"ne de dikkat çekti.

"GIDA FİYATLARI ENFLASYONU KÖRÜKLÜYOR"

"Yüksek işsizliğin birçok Türk ailesinin ihtiyaçlarında kesintiye gitmesine yol açtığı bir yılda tırmanan fiyatlar, kırmızı etle yemek pişirmeyi bir lüks haline getirdi" diyen gazete, et fiyatlarının çeşitli örneklerinin de verildiği haberde birçok yükselen piyasalar gibi Türkiye'de gıda fiyatlarının enflasyonu körüklediğini, fiyatların Eylül'den bu yana yüzde 16 arttığını kaydetti. Gazete şöyle devam etti:

TARIMI GÜMRÜK BİRLİĞİNİN KAPSAMI DIŞI BIRAKMANIN BİR SONUCU

"Bu da aynı zamanda Ankara'nın, katı kotaları ve yüksek tarifeleri koruyarak, tarım ürünlerini Avrupa Birliği ile gümrük birliğinin kapsamının dışında bırakma kararının bir sonucudur. Şimdi politikacılar, hala çalışan nüfusunun yüzde 25'ini istihdam eden tarımı sübvanse etmek ile tüketicilerin hayatını kolaylaştırmak arasında bir seçim yapmakta zorlanıyor." İngiliz gazetesi, yüksek fiyatların sadece aile bütçelerini vurmakla kalmadığını, sektörün temsilcilerinin de başka ülkelerde ev hayvanları yemeği için kullanılan, standartların altındaki etin de tezgahların yolunu bulduğunu söylediklerini belirtirken de "Türkiye'nin doğu sınırlarında canlı hayvan kaçakçılığı uzun bir süreden beri Kürt gerillalarının finansman kaynağı olmasından kuşkulanıyor" diye yazdı. Zafer Çağlayan'ın, ithalat sınırlamalarındaki değişiklikler konusunda ayrıntılı bilgi vermediğini kaydederken analistlerin de, amacın, gerçek bir pazar açılımından çok perakendecileri, fiyatları indirmeye zorlama olabileceği yönündeki görüşleriniz de aktaran gazete şöyle devam etti: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişiklikleri konusunda bir referandum düzenlemeye hazırlanırken seçmenlerin iş olanakları ve geçinme maliyetlerine ilişkin kaygılarını ele almaya isteklidir. Türk medyası, (Erdoğan'ın) Sayın Çağlayan'dan et fiyatları konusunda harekete geçmesini istediğini söylüyor. Ancak bu adım, Ankara'nın pazarında döner satan Ahmet'i ikna etmiş gibi değil. "Müşteriler, fiyatlarımız konusunda kızgın ancak ben onlara hükümete şikayet etmelerini söylüyorum. Vatandaşların sorunları ile ilgili değiller, onlar sadece anayasa ile ilgileniyorlar' diyor."